Govor

Hvala lepa za besedo, predsednik. Spoštovana ministrica, hvala za odgovore.

Kolikor vem, je ena izmed temeljnih nalog Ministrstva za digitalno preobrazbo, skrb za razvoj in dvig digitalnih kompetenc, digitalna vključenost, dostopnost infrastrukture in tudi varnost v digitalnem okolju. Zato to ministrstvo imamo, da razvija točno to področje in to dokazuje s pred kratkim uvedenimi 222. Digi točki, kjer svetovalci nudijo svetovanje in pomoč pri uporabi digitalnih storitev vsem prebivalkam in prebivalcem. Kdaj smo digitalno državljani vključeni? Ko imamo možnost dostopa do infrastrukture, opremo in pa znanje in vse to je bilo tudi zapisano v strategiji digitalna Slovenija. Tudi jaz bi omenila, da smo po raziskavah Eurostata bolj na repu kar se tiče digitalne pismenosti in da je digitalno pismenih 50 % Slovenije, Slovencev, pardon, Slovenk in Slovencev, medtem, ko je na Nizozemskem, Finskem ta delež kar 80 %. In ministrstvo se zavzema za razvoj teh digitalnih znanj. Letos marca je bila sprejeta novela Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, ravno zaradi diskriminatornosti bonov in v tej noveli se je vzpostavil ta mehanizem za zagotavljanje dostopa do računalniške opreme, se pravi, za brezplačno izposojo računalniške opreme za določen čas in za določene ciljne skupine. Se pravi, pravna podlaga je znana.

Kdo je upravičen, smo tudi danes že slišali. Gre predvsem za ljudi upravičene do denarne pomoči, potem ljudi, ki imajo, se pravi, upravičenost do otroškega dodatka, državne štipendije, otrokom s posebnimi potrebami, invalidom in upokojencem z nižjimi, najnižjimi pokojninami. Se pravi, minister, če sem prav razumela, Ministrstvo za digitalno preobrazbo zagotavlja finančna sredstva in opremo, Javni štipendijski sklad pa to spravi do uporabnikov. Kot smo slišali, teh 13 tisoč računalnikov je namenjenih, koliko, 80 tisoč upravičencev do otroškega dodatka, pa 320 tisoč, se pravi ljudem, ki so do otroškega, dodatka pa 80 tisoč socialne pomoči. To je 3,25 %. 3,25. To ni kaj veliko. Poplave v avgustu. Ja, to vemo, da so bile. Javno naročilo je bilo že v teku in seveda je bilo za to v interventnem zakonu tudi dodelitev opreme osebam javnega prava, ki jim je ujma uničila opremo in prav je tako, da se je pomagalo tistim, ki so se znašli v stiski. Lani se je na podoben način pomagalo tudi šolam z 2 milijonoma. Ker smo imeli debato o kvaliteti računalnikov, bi rekla naslednje. Mi imamo tule 11. generacijo, če se ne motim. Ti računalniki so 12. - je tako? - tajnice, pa računovodkinje, pa ne vem koga ste še vse našteli, bi bile čisto zadovoljne s takim računalnikom, ker imajo itak serverje in se podatke shranjuje kam drugam, kot na sam procesor, na sam računalnik. In ti računalniki niso namenjeni igricam. Vsi tisti, ki imamo otroke, ki igrajo igrice vemo, da tam Mora biti močna grafična kartica pa procesor. Ti računalniki so namenjeni učenju, iskanju po internetu, delu z osnovnimi bazami. In potrebno se je zavedati, da vsi tisti ljudje, ki so digitalno pismeni, se lažje zaposlujejo in se bodo sposobni hitreje prilagajati poslovnemu okolju. In to je za naše otroke in pa za vse ljudi, sploh iz socialnega roba, še kako pomembno. Že tako si na socialnem robu, potem pa se še ne moreš kosati z znanjem. Digitalne pismenosti pač ne moreš realizirati brez računalnika in interneta. In to je prvi korak. In jaz sem prva za to, da računalnike dobijo v uporabo socialno šibki otroci in starejši, da se jim omogoča kvalitetno pridobivati znanje kot drugim.

Prav tako se mi zdi nekako neprimerno govoriti o tem nakupu kot o nesmotrnem, sploh če ga primerjamo z digitalnimi boni, ki kot vemo, so na koncu šli za kupe slušalk in podobne nepotrebne opreme. Brala sem na Fursu podatke, da je kar 43 tisoč mladih z digitalnimi boni kupilo slušalke.