Govor

Hvala lepa, gospod predsednik. Hvala lepa, gospa ministrica, za vaš nastop.

Najprej, da si razjasnimo. Mi tu nismo za to, da bi kogarkoli žalili, veste, mi smo citirali navedbe v medijih. In še enkrat moram izraziti hvaležnost preiskovalnemu novinarstvu. Vi ste rekli, da sem navajal laži. To so težke besede in to boste pač z njimi morali skomunicirati, da sem tako diplomatski. Mi samo želimo pojasnila, ker smo tukaj predstavniki ljudi in sem vam tekom razprave želel iti na roko, da bi vam na vašo željo, če bi to bilo potrebno, podaljšali ta sedemdnevni rok. Pravite, da sem razumel. Praktično odgovore že imate, kar pomeni, da ne bo noben problem v sedmih koledarskih oziroma delovnih dneh podati komisijo komisiji, to kar v tem sklepu prosimo, če bo seveda, in prepričan sem da bo sprejet.

Še enkrat, odsotnost ministrov pravzaprav, drugih ministrov in državnega sekretarja Šefica pravzaprav pomeni, tako si lahko razlagamo, mi imamo to pravico, da vas nekako ne želijo pri tem poslu braniti, kot da niso logični del te celote tega posla, nabave in potem tudi razdeljevanja teh 13 tisoč računalnikov.

Pravite, omenjate uredbo, da se je javna obravnava zaključila 12. julija, 21. je bil razpis. Ja, uredba mora biti sprejeta. Kdaj pa je bila sprejeta? Uredba mora biti sprejeta. Šele to pomeni potem neko podlago, pravno. Sestanek z Ministrstvom za vzgojo in izobraževanje, pohvalno, pohvalno. Potrebno je govoriti o dvigu digitalnih znanj in kompetenc. Zdaj ni ravno tema te seje, ampak kolikor vem, pa vi nasprotujete predmetu Računalništvo in informatika v osnovnih in srednjih šolah, ampak to je neka druga tema.

In zdaj pa enkrat za vselej bi želel, da zaključimo zgodbo z digitalnimi boni zaradi vas, zaradi nas in zaradi javnosti. Jaz nimam nič proti, da ste vi toliko, da se pogosto obregnete v vašega predhodnika, gospoda Marka Borisa Andrijaniča, ampak vedno poslušamo, kako da je bilo tam vse zanič, ampak zdaj pa nekaj. Glejte, boni, digitalni boni so bili veljavni med 15. junijem 2022 in 30. novembrom 2022. Torej, tekom mandata sedanje vlade, ki je prisegla 1. junija lani. Ministrica je že na začetku mandata govorila o ukinjanju in spreminjanju bonov, naredila pa ni ničesar. Drži? Drži. Celo konec avgusta je ministrica napovedala novelo zakona, a digitalnih bonov ni ukinila ali spremenila. Še več, z rebalansom proračuna Republike Slovenije za lansko leto je celo zvišala sredstva za ukrep digitalnih bonov z 28,8 milijonov na 31,6 milijonov. Z naše strani pohvalno. Če bi ministrico slušalke z mikrofonom res tako zelo motile, bi jih lahko brez težav umaknila s seznama opreme tako, da bi se črtala ena sama alineja v zakonu? Ob rekordni vladni večini v Državnem zboru bi bilo to lahko narejeno že v nekaj dneh ali pa nekaj tednih. Zato sama nosite odgovornost, gospa ministrica, za napake, ki jih očitate pa drugim. To so dejstva. Samo časovni poltrak si je potrebno narisati in narisati točke kdaj je kdo zapustil ministrsko mesto, kdaj je kdo prisegel.

Zakon o spodbujanju digitalne vključenosti, ki je uvedel digitalne bone, je bil sprejet tekom pandemije Covida-19. Cilj digitalnih bonov pa je bil mladim pomagati do sodobne računalniške opreme, ki jim bo omogočila nemoteno šolanje na daljavo tekom pandemije in podobnih situacij, tudi drugih naravnih nesreč, kot so bile, recimo, avgustovske poplave. Na začetku pandemije se je namreč izkazalo, da ogromno slovenskih družin, prej sem navedel številko 3 tisoč 700 približno, še posebej tistih z več otroki nima dovolj zmogljive računalniške opreme, predvsem v primeru socialno ogroženih skupin, kjer so otroci imeli doma hkrati pouk, hkratno pouk na daljavo.

Zakon o spodbujanju, pozor, Zakon o spodbujanju digitalne vključenosti je prvič sistemsko uredil pridobivanje digitalnih veščin za vse generacije, še posebej starejše. Šlo je za enega prvih tovrstnih zakonov v Evropi, zaradi česar smo, pozor, poželi tudi pohvale Bruslja. Evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade, Marija Gabriel se je zavzela, da postane predlagani zakon v zgled tudi za druge EU države, saj je boj proti digitalni izključenosti ena izmed ključnih prioritet Evropske unije. Tu se najbrž strinjamo. In še, zakon je podprlo več kot 15 uglednih organizacij, vključno z osrednjimi slovenskimi univerzami in Zvezo društev upokojencev Slovenije. Pri njegovi pripravi so sodelovali številni strokovnjaki in predstavniki ranljivih skupin po zaslugi vključujoče in strokovne priprave zakona, ga je Državni zbor sprejel brez glasu proti. Pomembno.

In še zadnji stavki. Zakon je uvedel številne ukrepe na področju digitalne vključenosti, med katerimi tudi digitalne bone za nakup računalniške opreme in brezplačne tečaje digitalnih veščin. Seznam opreme za katero so se lahko unovčili digitalni boni, je pripravila strokovna skupina na vladni službi za digitalno preobrazbo po posvetovanju s strokovnimi združenji ter invalidskimi in mladinskimi organizacijami. Z digitalnim bonom zato ni bilo mogoče kupiti igralnih konzol, kar sem že povedal in druge opreme, ki ni povezana z izobraževanjem.

Gospa ministrica, jaz bi zdaj želel, da tukaj kar se digitalnih bonov, naredimo piko. Lahko pa se pogovarjamo o boljših rešitvah za naprej. Hvala lepa.