Govor

Spoštovani članice in člani Komisije za nadzor javnih financ, spoštovani vabljeni gostje z ministrico na čelu, spoštovani vsi, ki spremljate to sejo preko televizijskih ekranov!

Torej pričenjam 24. nujno sejo Komisije za nadzor javnih financ.

Obveščam vas, da ni obvestil o zadržanih poslancih, prav tako ni nobenih nadomestil.

S sklicem seje ste prejeli tudi dnevni red seje komisije. V poslovniškem roku ni bilo podanih predlogov za spremembo dnevnega reda, zato ugotavljam, da je določen takšen dnevni red seje kot ste ga sprejeli s sklicem.

Prehajamo torej na 1. - in edino - TOČKO DNEVNEGA REDA - SPORNA PORABA 6,5 MILIJONA EVROV ZA NAKUP 13 TISOČ PRENOSNIH RAČUNALNIKOV.

Poslanska skupina Nove Slovenije je 2. 11. 2023 na Komisijo za nadzor javnih financ naslovila zahtevo za sklic nujne seje z navedeno točko dnevnega reda.

Kot gradivo k točki ste prejeli zahtevo Poslanske skupine NSi s predlogom sklepa, ki je objavljena na spletnih straneh Državnega zbora s sklicem seje.

K tej točki dnevnega reda so bili vabljeni gospod Aleksander Reberšek kot predstavnik Poslanske skupine Nove Slovenije, ampak ob tem obvestilu, da v imenu predlagatelja bo govoril gospod Jožef Horvat na predlog, ki ga je podal gospod Reberšek poslanski skupini, potem dr. Emilija Stojmenova Duh; ministrica za digitalno preobrazbo, dr. Darjo Felda; minister za vzgojo in izobraževanje, gospod Luka Mesec; minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, gospod Boštjan Šefic; vodja Službe Vlade Republike Slovenije za obnovo po poplavah in plazovih, gospod Gregor Pečan; predsednik Združenja ravnateljev in pomočnikov ravnateljev, gospa Romana Epih; predsednica Združenja ravnateljev vrtcev Slovenije, gospa Silvija Komočar; predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije, gospa Tanja Steblovnik; predsednica Združenja zasebnih vrtcev Slovenije in mag. Barbara Leder; direktorica Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada Republike Slovenije.

Torej vse prisotne vabljene na seji še enkrat lepo pozdravljam!

Razpravo bomo torej opravili tako, da bo najprej predstavnik skupine NSi, ki je zahtevala sklic nujne seje komisije, dobil besedo, potem dodatno / nerazumljivo/, potem dobi besedo seveda ministrica, v nadaljevanju pa tudi poslanke in poslanci, seveda tudi vsi ostali vabljeni gostje. Prosim? / medsebojni pogovor/

Zdaj pa še ena stvar, preden dam predlagatelju besedo, eno opozorilo. Točka dnevnega reda je zelo jasna, in sicer Sporna poraba 6,5 milijona evrov za nakup 13 tisoč prenosnih računalnikov. In to je tema dnevnega reda. Vsaka razprava izven tega dnevnega reda bo na seji prekinjena. Se pravi, razpravljamo o tem, kar je predmet dnevnega reda. Če želi kdo drugi o čemer drugem razpravljati, moramo sklicati novo sejo komisije, pa bomo razpravljali o tej drugi temi.

Torej, zdaj predlagam, da predajam besedo predlagatelju, da predstavi zahtevo za sklic seje.

Torej, gospod Jožef Horvat, izvolite.