Govor

Danijel Kastelic

Hvala lepa za besedo, spoštovani predsedujoči. Spoštovane poslanke in poslanci, predstavniki fundacije, državni sekretar in ostali prisotni! Komisija za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide se je s poročilom fundacije seznanila na 7. izredni seji 9. novembra. V Delu je komisija fundaciji izrazila podporo. Podporo tudi zaradi dejstva, da je fundacija s svojimi sredstvi v letu 2022 pomagala več kot 400.000 najranljivejšim prebivalcem Slovenije. Pri tem se je komisija strinjala z oceno fundacije in nacionalnega sveta invalidskih organizacij, ki smo ga povabili na sejo, da invalidske in humanitarne organizacije nosijo veliko breme in izvajanje posebnih socialnih programov, hkrati razbremenjujejo državo od katere bi se sicer pričakovalo, da v tem segmentu prevzame večji del odgovornosti. Prav tako komisija izpostavlja pomen, ki ga ima financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij za lokalne skupnosti, v katerih številna društva lahko pomagajo svojim članom in drugim pomoči potrebnim ravno na podlagi sredstev, prejetih s strani fundacije.

Glede opažanja lokalnih skupnosti, da se socialne stiske ljudi povečujejo, humanitarnim organizacijam, kot sta Rdeči križ Slovenije in Karitas, pa že zmanjkuje zalog hrane, bo izziv na tem področju še precejšen, zlasti v prihajajočem delu, ta, ko je občutek socialne izključenosti pri posameznikih lahko še posebej potenciran. V tem delu lahko pride več kot prav rezervna sredstva fundacije, ki jih slednji lahko aktivira zelo hitro, hitreje kot država. Tudi zato bi bilo dobro fundaciji zagotoviti še dodatne vire sredstev, neodvisno od državnega proračuna, kar smo že slišali. Z vizijo direktorja komisija opaža da trenutno vodstvo fundacije z visoko stopnjo zavzetosti in dolgoročno vizijo nakazuje, da se bo uspešno delo fundacije v prihodnje še nadgrajevalo. Tudi zanemarljivo število pritožb na sklepe o razdelitvi sredstev kaže na to, da razdeljevanje sredstev poteka v skladu z merili za razdelitev sredstev fundacije in da so bile nekatere težave iz preteklosti odpravljene. Kot pozitivno smo sprejeli tudi oceno pristojnega ministrstva ter nacionalnega sveta invalidskih organizacij, da se pod novim vodstvom notranja nesoglasja, o katerih je FIHO poročal v preteklih letih, očitno uspešno razrešila. Takšne informacije so namreč nehote metale slaba luč na organizacijo, katere poslanstvo je sicer izrazito pozitivno.

Komisija je bila seznanjena tudi z večanjem potreb invalidskih in humanitarnih organizacij, saj je z razvojem družbe lažje prepoznati potrebe posameznikov, ki so v preteklosti morda ostale skrite. Prav tako posledično podpiramo vizijo aktualnega vodstva fundacije, da nadaljuje z aktivnostmi za iskanje dodatnih virov sredstev, ki ne bodo vezani zgolj na igre na srečo. Pri tem smo bili seznanjeni, da fundacija skupaj z Ministrstvom za finance že išče ustrezne rešitve, kar nas zelo veseli. Hvala lepa za vašo pozornost.