Govor

Dober dan, dobrodošli na 21. seji Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide. Vse članice, člane odbora, vabljene, ostale prisotne prav lepo pozdravljam.

Začenjamo torej z 21. sejo Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide. Uvodoma vas obveščam, da sem prejel eno obvestilo o odsotnosti od seje. In sicer bo danes manjkal poslanec Aleksander Reberšek in nekaj nadomestil, da kot poslanke in poslanci sodelujejo. Aha, poslanec Dejan Premik nadomešča poslanko Terezo Novak, pa poslanka Karmen Furman javlja službeno odsotnost.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red: 1. točka: Poročilo o delu in finančnem poslovanju FIHO v letu 2022, letno poročilo Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije za leto 2022 in Poročilo o delu Inšpektorata Republike Slovenije za leto 2022. V petek preteklega tedna sem vas obvestil, da je v skladu s 154. členom Poslovnika Državnega zbora dnevni red današnje seje razširjen s točko a1. - to je s Predlogom stališča Republike Slovenije do Predloga Direktive Evropskega parlamenta in Sveta o uredbi evropske kartice ugodnosti za invalide in evropske parkirne kartice za invalide. Drugih predlogov v zvezi s spremembami dnevnega reda ni bilo, zato ugotavljam, da je določen takšen dnevni red, kot ste ga prejeli s sklicem seje in navedeno razširitvijo.

S tem prehajamo na vsebine današnje seje, začenši s TOČKO A1. - PREDLOG STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA DIREKTIVE EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA O UVEDBI EVROPSKE KARTICE UGODNOSTI ZA INVALIDE IN EVROPSKE PARKIRNE KARTICE ZA INVALIDE.

Predlog stališča je objavljen na spletnih straneh Državnega zbora. K točki pa je bilo vabljeno Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki mu sedaj predajam besedo. Z nami je državni sekretar Igor Feketija. Izvolite.