Govor

To bi bilo pa prehitro. Hvala, gospod predsednik. Hvala tudi zunanji ministrici za izčrpno poročilo. Imam ene par vprašanj, oz. komentarjev.

Najprej glede podsaharske Afrike. Zanima me, koliko držav je v tej podsaharski Afriki je frankofonskih in ne samo za podsaharsko Afriko, ampak za celo Afriko? Jaz sem že večkrat ponovil, da bi morala Evropska unija biti bistveno bolj aktivna in se lotiti dati pobudo za Marshallov plan za Afriko. Če pogledate razvoj železnic v Afriki, vidite, da je Kitajska v zadnjih 20-letih zgradila, kar nekaj tisoč kilometrov železnic, ki pa ne povezujejo vzhoda in zahoda in ne povezujejo juga in severa. Če bi bil dosežen nek tak Marshallov plan, s katerim bi se povezala železniška in cestna infrastruktura čez vso Afriko, če bi se povezala elektro infrastruktura, če bi se zgradile bolnišnice šole univerze in bi se izobrazil kader, potem bi bili in če bi se tudi naredilo nekaj tovarn, potem bi imeli bistveno manjši pritisk migracij v Evropo in če bi bili tako povezani, bi verjetno tudi domače rivalstvo bilo manjše. Nič tega ne vidim oziroma tako ambicioznih projektov žal ne vidim.

To je glede, glede Afrike, ne smemo pa pozabiti, da je v Afriki še veliko kolonialnega odnosa. Spomnite se, - in celo zelo čudnega kolonialnega odnosa, - spomnite se, da je letos, da so, da je letos Belgija vrnila zlati zob v Kongo, kajne. Zlati zob, ki je edino, kar je ostalo od Lumumbe po tem, ko so ga raztopili, tako da to ni samo ekskluzivno savdska praksa, da se koga raztopi.

Glede Ukrajine, novi inštrument za Ukrajino, moram reči, jaz sem razočaran. To pomeni, da bomo dali 12,5 milijarde na leto Ukrajini, da bo, ta inštrument predstavlja skupaj 50 milijard, od tega eno tretjino nepovratnih, eno tretjino nepovratnih sredstev, dve tretjini pa v obliki posojil in garancij. Podpišem zdajle datum, kdaj bodo ta sredstva vrnjena. Ob svetem nikoli. Ampak to ni najhujše. Evropa je bogata, mi si lahko privoščimo 50 milijard, to ni problem. Problem je, da to ni vezano na mir, mir nima veze, mir bo prišel, ne vem, čez 50 let, mi bomo pa financirali težkega bolnika, ki je na infuziji pa na umetnih pljučih. Mir je to. Kajti, ta sredstva, no, hvala bogu niso namenjena za orožje. Za orožje so posebej sredstva. To se zavedam. Tako, da jaz bi prosil, da se v to noter vkomponira neka prizadevanja za mir.

Okej, glede palestinski konflikt, absolutno nujno je, da pride do prekinitve vojne, ne samo, da pride do humanitarnega, pavze, kajne, za par ur ali za par dni, potem bomo pa naprej bombardirali s tisoč kilogramskimi bombami, celo Gazo, po možnosti tako, da bodo vsi Palestinci izseljeni na egiptovski Sinaj, kajne. Skratka, prekinitev vojne, spoštovanje. Dajmo enkrat doseči, da se bo ena resolucija o Izraelu in jih je na desetine, spoštovala. Imamo resolucije "nebroj", resolucij varnostnega sveta in OZN in treba si je prizadevati za mirovno konferenco, za nastanek, za rešitev problema v obliki dveh držav. Prepustiti to lokalnim pogajanjem med velesilo Izrael in nebogljeno Palestino, je iluzorno. Ne bomo nič dosegli in mislim, da smo zdaj, da je vzdušje tako v Evropi kot v svetu mogoče primerno in da bo mogoče možno priti v to smer. Seveda pozdravljam Malteško resolucijo, ki je končno prišla nekam naprej, pozdravljam seveda, saj sem podpiral tudi deklaracijo v tem Državnem zboru in pozdravljam boljše, boljše izjave, ki jih slišimo tako od premierja kot od zunanje ministrice.

Gremo v pravo smer, samo mogoče še premalo pogumno.

Najlepša hvala.