Govor

Hvala lepa.

Spoštovani predsednik, spoštovane kolegice, spoštovani kolegi!

Tudi sam začenjam 48. sejo Odbora za zunanjo politiko. Obveščam vas, da so vzdržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji člani odbora in sicer: poslanec Jernej Vrtovec, poslanec dr. Anže Logar in pa poslanka Eva Irgl.

Hkrati pa na seji s pooblastilom sodelujejo naslednji člani in sicer: poslanec Jožef Horvat nadomešča poslanca mag. Mateja Tonina, poslanec Zoran Mojškerc nadomešča poslanca Janeza Janšo, poslanec Gašper Ovnik nadomešča poslanca Lenarta Žavbija in pa poslanec Tomaž Lah nadomešča poslanko Eleno Grgurevič.

Obveščam vas, da so na sejo povabljeni Urad predsednice Republike Slovenije, Kabinet predsednika Vlade ter predstavniki Vlade in vse navzoče tudi sam lepo pozdravljam!

Prehajam na določitev dnevnega reda seje Odbora za zunanjo politiko.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje odbora in ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red, kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo NA 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - ZASEDANJE SVETA EVROPSKE UNIJE ZA ZUNANJE ZADEVE BRUSELJ, KI BO 21. NOVEMBRA 2023.

Gradimo k tej točki dnevnega reda smo prejeli od Vlade 16. novembra 2023 na podlagi 8. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in v zadevah Evropske unije. Sedaj pa prosim ministrico za zunanje in evropske zadeve, gospo Tanjo Fajon, da nam predstavi izhodišča za zunanje zadeve.

Izvolite.