Govor

Ponovno pozdravljeni vse članice in člani odbora, vabljeni ter ostali prisotni!

Pričenjamo 15. nujno sejo Odbora za pravosodje.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji članice in člani odbora in sicer: poslanko Andrejo Živic nadomešča mag. Rastislav Vrečko, poslanko mag. Andrejo Kert pa nadomešča poslanec Bojan Čebela.

Ker k dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za razširitev oziroma za umik katere od predlaganih točk, je določen dnevni red seje kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG PRIPOROČILA VLADI REPUBLIKE SLOVENIJE V ZVEZI Z IZVAJANJEM ZAKONA O POMILOSTITVI IN POTREBNIMI SPREMEMBAMI, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo predložila skupina poslank in poslancev s prvopodpisano Jelko Godec in je bil 21. 11. 2023 objavljen na spletnih straneh Državnega zbora.

Kot gradivo, objavljeno na spletnih straneh, imamo na voljo mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 24. 11. 2023 in mnenje Vlade z dne 29. 11. 2023, poleg samega predloga, seveda.

Na sejo so bili vabljeni v imenu predlagateljev: poslanec magister Branko Grims, Zakonodajno-pravna služba, Ministrstvo za pravosodje, Urad predsednice Republike Slovenije, ki je opravičil svojo udeležbo, Vrhovno sodišče, ki je opravičilo svojo udeležbo, ter Državni svet, ki je prav tako opravičil svojo udeležbo.

V poslovniškem roku, to je do začetka obravnave predloga akta, je še Poslanska skupina SDS vložila amandma.

Pričenjamo torej obravnavo predloga priporočila, v katerem bomo na podlagi 171. člena v povezavi s 126. členom Poslovnika Državnega zbora opravili razpravo in glasovanje o predlogu priporočila, ki zajema eno samo točko.

Besedo sedaj predajam vabljenim. Najprej, želi besedo gospod Grims, predstavnik predlagatelja, da poda dopolnilno obrazložitev predloga? (Da.)

Izvolite.