Govor

Ta tema je pomembna zato in ti dve pač okoliščini sta pomembni zato, ker opozarjata, da se bo zgodba, o kateri danes govorimo, še dodatno zaostrila, varnostno in če želite, po velikosti, velikostnem redu, v zelo kratkem obdobju, zato je še toliko bolj občutljiva in zato je pravilna odločitev v tem primeru tudi varnostno, če želite, pa tudi sicer iz etičnih in drugih razlogov toliko bolj pomembna.

Eno sem povedal, je problem s temi, ki bodo zdaj verjetno šli na pot, kolikor že niso in za katere, mimogrede, tudi nemška obveščevalna služba napoveduje, da bo pokalo po Evropi, da tam boste rekli, da to samo jaz govorim in je zaradi tega še ta varnost na Balkanu in pot na tem toliko pomembnejša. Drugi problem je pa, da Italija zdaj išče varianto, da bi in dogovor in celo kolikor je meni znano, priprave že potekajo, da bodo vse ilegalne migrante, ki zdaj prihajajo prek Sredozemlja iz ozemlja Italije dali v Albanijo. Kaj mislite, kam bodo tisti šli, ki jim bo slabo kazalo? Vzeli bodo pot pod noge pa po balkanski poti, na vrhu balkanske poti je pa Slovenija. To se pravi, lahko v kratkem, če se to realizira, pričakujemo še dodatno slabšanje že sicer zelo, zelo slabe situacije in verjetno se bodo ob tem aktivirale še več skupin različnih kriminalcev in zaradi tega je ta problem, problem, da se je predsednica države odločila in oprostila več tistih, ki služijo s tihotapstvom ljudi, toliko bolj pereč in za Slovenijo toliko bolj nevaren.

In zaradi tega je utemeljen naš predlog, da pozovemo predsednico, da se sama opredeli. Da razloži, zakaj in na čem je bila utemeljena njena odločitev in kakšna bo vnaprej njena politika do tega področja? Po drugi strani pa predlagamo tudi priporočilo Vladi, da se ustrezno spremeni zakon, ne da bi spremenili mehanizem odločanja, kot mogoče, če preberete to, kar je poslala Vlada sledi iz tega sporočila Vlade. Ne gre za to, da želimo spremeniti sam mehanizem ampak želimo pa narediti to odločitev transparentno, da bo jasno zakaj je bila sprejeta neka odločitev, ki je v rokah predsednice države in na čem in na kakšnem postopku, na kakšnih pridobljenih mnenjih, je bila utemeljena s tem in zaradi tega, ker gre za izjemno pomembno temo, tudi za vprašanje varnosti v Sloveniji, je seveda ta predlog v tem trenutku zelo aktualen, pereč in utemeljen.