Govor

Spoštovani! Vsem prav lep pozdrav!

Slovenija ni več varna država. Izgubili smo tisto najvišjo vrednoto, ki je bila kvaliteta še v minulih letih in danes smo bili priče že masovnemu, pač številnemu posilstvu, več posameznim poskusom, ropu, v katerem je sodeloval ilegalni migrant z nelegalnim orožjem, številnim nadlegovanjem, napadom, tatvinam, temu, kar je tudi policija zajela v svoji zgodovinski izjavi, ko je povedala, da zgostitev prosilcev za azil na nekem območju pomeni varnostno tveganje.

V takih razmerah je seveda toliko bolj čudno, če uporabim diplomatski izraz, da za zadevo, o kateri smo v Državnem zboru dosegli pred nekaj leti soglasje, to pa je, da je tihotapstvo ali če želite "šverc" ljudi, trgovina z belim blagom, vse podobne stvari, najbolj zavržna oblika kriminala in smo zato tudi zaostrili sankcije za tihotapstvo ljudi. Predsednica države pa je v okviru svojih ustavnih pooblastil izkoristila možnost pooblastitve v tem letu štirikrat po dosegljivih informacijah in od tega je trikrat pooblastila ravno tihotapce, se pravi švercarje ljudi. To je skrajno nenavadno in daje tudi zelo čudno sporočilo javnosti. Že itak se en del zakonodaje očitno ne izboljšuje, vojske in policije na sami meji ni in zato je v praksi taksi služba, ki vozi ilegalne migrante v Ljubljano pa še kam naprej. Gre za masovno zlorabo zakonodaje, za masovno zlorabo azilne, socialne in vseh drugih zakonodaj, ki so sestavni del prava države Slovenije, kar je potrdil včeraj tudi minister za notranje zadeve na seji, ko smo to problematiko obravnavali. Potrdil je tudi, da je v času Golobove vlade v Slovenijo ilegalno preko meje vdrlo že več kot 80 tisoč, približno 82 tisoč ilegalnih migrantov. Da si boste predstavljali, koliko je to, to je več kot jih je bilo v času obeh prejšnjih vlad v minulem mandatu skupaj. In da gre za masovno zlorabo, dokazuje to, da gredo praktično vsi naprej. Potrdil je tudi povečano intenziteto kriminala na nekaterih območjih, / nerazumljivo/ Viča 66 %.

In vse to seveda utemeljuje, da je ta predlog ne samo pravičen in nujen. Na osnovi Ustave, na osnovi 107. člena, zadnjega odstavka torej predlagamo, da se Državni zbor pač s sklepom pozove predsednico Republike Slovenije, da se v 8 dneh izreče o mnenju o izvajanju Zakona in pomilostitvah in o predlogih za spremembo tega zakona in svoje ravnanje opredeli, razloži in utemelji.