Govor

Spoštovani kolegice poslanke in kolegi poslanci, gospe in gospodje!

Začenjam 56. izredno sejo Državnega zbora, ki je bila sklicana na podlagi drugega odstavka 20. člena in prvega odstavka 58. člena ter drugega odstavka 60. člena Poslovnika Državnega zbora.

Obvestili o odsotnih poslankah in poslancih seje ter o vabljenih na sejo sta objavljeni na e-klopi.

Vse prisotne lepo pozdravljam!

Prehajamo na določitev dnevnega reda 56. izredne seje Državnega zbora.

Predlog dnevnega reda ste prejeli v torek, 28. novembra 2023 s sklicem seje.

Prehajamo na potrditev dnevnega reda. Odpiram glasovanje. Prosim, da preverite delovanje glasovalnih naprav. Ima kdo težave? (Ne.) Vidim, da ne.

Pričenjam z glasovanjem o dnevnem redu. Prekinjam, moja pomota, napačen gumb sem pritisnil. Se opravičujem, tudi to se zgodi. Hvala za opozorilo.

Zdaj pa res glasujemo o dnevnem redu.

Glasujemo. Navzočih je 69 poslank in poslancev, 69 jih je glasovalo za, nihče proti.

(Za je glasovalo 69.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je dnevni red 56. izredne seje Državnega zbora določen.

Prehajamo na 2. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG PRIPOROČILA VLADI REPUBLIKE SLOVENIJE V ZVEZI Z IZVAJANJEM ZAKONA O POMILOSTITVI IN POTREBNIMI SPREMEMBAMI TER ZAHTEVO ZA MNENJE PREDSEDNICE REPUBLIKE SLOVENIJE O TEM VPRAŠANJU.

Predlog priporočila je v obravnavo zboru predložila skupina poslank in poslancev s prvopodpisano Jelko Godec. Skupina poslank in poslancev s prvopodpisano Jelko Godec je na podlagi drugega odstavka 107. člena Ustave Republike Slovenije in prvega odstavka 223. člena Poslovnika Državnega zbora tudi predlagala, da Državni zbor od predsednice Republike Slovenije zahteva mnenje o tem vprašanju. Skladno s prvim odstavkom 223. člena Poslovnika Državnega zbora bo Državni zbor o tem predlogu odločil po postopku določenem v desetem odstavku 64. člena Poslovnika.

Prehajamo na obravnavo in odločanje o tem predlogu.

Za dodatno obrazložitev predloga dajem besedo predstavniku predlagatelja predloga sklepa, mag. Branku Grimsu.

Izvoli.