Govor

Dobro jutro vsem! Pozdravljam vse članice in člane odbora, ministra in predstavnike ministrstva in policije in vse druge vabljene in vse prisotne.

Začenjam 32. nujno sejo Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Imamo eno obvestilo: zadržana in se seje ne bo udeležila je poslanka Anja Bah Žibert. Sicer drugih zamenjav zaenkrat nimamo. Aha, imamo? Poslanka Nataša Avšič Bogovič nadomešča poslanko Jožico Derganc. K dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za razširitev, oz. za umik zadeve in je določen dnevni red kot je bil opredeljen s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - TO JE NA OBRAVNAVO PREDLOGA PRIPOROČILA VLADI REPUBLIKE SLOVENIJE ZA USTAVITEV NEZAKONITIH MIGRACIJ, UČINKOVITEJŠE UKREPE ZA ZAŠČITO MEJA REPUBLIKE SLOVENIJE TER KREPITEV VARNOSTI DRŽAVLJANK IN DRŽAVLJANOV REPUBLIKE SLOVENIJE TER NJIHOVEGA PREMOŽENJA -, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo predložila skupina poslank in poslancev s prvopodpisano Jelko Godec in je bil dne 17. 11. 2023 objavljen na spletnih straneh Državnega zbora.

Kot gradivo imamo na voljo še mnenje Zakonodajno-pravne službe. K tej točki dnevnega reda pa so bili vabljeni: predstavnica predlagatelja Anja Bah Žibert, ki se je opravičila in namesto nje bo predstavil poslanec Branko Grims, predstavnik Vlade Robert Golob, ki se je opravičil, minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, minister za obrambo Marjan Šarec, ki se je opravičil, policija in Urad Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov in Zakonodajno-pravna služba. Amandmaji niso bili vloženi in pričenjam z obravnavo predloga priporočila, v kateri bomo na podlagi 171. člena Poslovnika Državnega zbora opravili razpravo in glasovanje o točkah predloga priporočila. Predlagam, da razpravljamo o vseh točkah in morebitnih vloženih amandmajih, da to združimo v skladu s prvim odstavkom 128. člena Poslovnika Državnega zbora in po opravljeni razpravi bomo opravili glasovanje o morebitnih vloženih amandmajih ter nato glasovali o vseh točkah predloga priporočila skupaj. Mislim, da se strinjamo? Sedaj dajem besedo predlagatelju oz. predstavniku predlagatelja priporočila poslancu gospodu Branku Grimsu. Izvolite.