Govor

Hvala, spoštovana podpredsednica, za besedo, lep pozdrav, spoštovani kolegi in kolegice, spoštovana svobodna koalicija.

Ali imamo izredne razmere v državi? Ne. Ali imamo izredne razmere, ali imate izredne razmere v Gibanju Svoboda? Da, Vendar to še ne pomeni, da lahko za talce vzamete druge poslance oziroma Državni zbor.

V Poslanski skupini Slovenske demokratske stranke smo od vsega začetka nasprotovali nujnemu postopku za vse novele Zakona o delovnih razmerjih, Zakona o tujcih in Zakona o davku na dodano vrednost. Zakaj? Ker pri niti enem ne gre za interese varnosti ali obrambe države ali zaradi odprave posledic naravnih nesreč ali za to, da se preprečijo težko popravljive posledice za delovanje države, kot to nalaga 163. člen poslovnika državnega zbora. O tem, kaj je nujni postopek, vas je na ponedeljkovem kolegiju podučila tudi predsednica Državnega zbora. S predlaganimi novelami implementirate evropske direktive, vabite tujce v Slovenijo in rušite slovensko gospodarstvo. To vi zagovarjate kot interese varnosti ali obrambe države. Še več, v besedila vtikate potaknjence, torej prav tisti, kar ste nekoč očitali drugim. Z zahtevami po ponovni presoji postopka sprejemanja novel, smo vam želeli dati še eno priložnost za premislek, pa ste več kot očitno gluhi in slepi. Za to, da dosežete zadani cilj, ste na horuk sklicali izredno sejo Državnega zbora in se ponovno zbrali kot glasovalni stroj. Načrt ste skovali še preden smo sploh uspeli vložiti zadnjo zahtevo za ponovno odločanje. Verjetno bi vam, v kolikor bi bil danes prisoten, zavidal celo sam avtor znanega reka, cilj opravičuje sredstva.

Poslanci Poslanske skupine Slovenske demokratske stranke vam sporočamo, da nismo na poziv, in da ostro nasprotujemo vaši zlorabi moči, zlorabi Poslovnika in zlorabi nujnega postopka. Hvala.