Govor

Blaž Germšek

Hvala lepa za besedo, spoštovani predsednik odbora, spoštovani vsi prisotni.

Jaz bom potem predstavil 1. točko dva, sledila bo točka tri in pa štiri.

Se pravi, področje gozdnega reprodukcijskega materiala se tokrat ureja ločeno od področja rastlinskega razmnoževalnega materiala kmetijskih rastlin, kar je skladno z zahtevo Sveta Evropske unije in Evropskega parlamenta, ki je izpostavljena v okviru obravnave zakonodajnega svežnja pametnejša pravila za bolj varno hrano, objavljena maja leta 2013.

Kar se tiče stališč, lahko opredelitve uvodoma prvo omenim, da je ta bila pripravljena v okviru posebne delovne skupine v kateri sodelujejo predstavniki več vladnih resorjev in strokovnih institucij, izvedeno je bilo tudi informiranje deležnikov. Slovenija pozdravlja posodobitev zakonodaje na zadevnem področju, še zlasti z vidika vzpostavitve enakih konkurenčnih pogojev za vse izvajalce, kot tudi z vidika ohranjanja in izboljšanja biotske raznovrstnosti in reševanja podnebnih izzivov.

Prav tako pozdravljamo prepoznano specifičnost zahtev za gozdni reprodukcijski material in s tem ureditev tega področja v ločenem aktu. To bi bilo na kratko pri točki dva.