Govor

Najlepša hvala, gospod Korene, za mnenje Komisije Državnega sveta. Pri tej točki bom sedaj odprl razpravo kolegic in kolegov. Želi kdo razpravljati pri tej točki? Vidim, da ne želite. Tako končujem torej razpravo. Na glasovanje pa dajem predlog stališča Republike Slovenije, ki se glasi: Republika Slovenija pozdravlja predlog uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o boju proti zamudam pri plačilih v trgovinskih poslih. Namen predloga je odpraviti vzroke za zamude pri plačilih, povečati pravičnost v boju proti zamudam pri plačilih v trgovinskih poslih, okrepiti odpornost malih in srednje velikih podjetij, dobavnih verig, spodbuditi širšo uporabo digitalizacije ter izboljšati finančno pismenost podjetnikov. Republika Slovenija si bo v postopku sprejemanja zakonodajnega predloga prizadevala za sprejem rešitev, ki bodo zasledovale končni cilj, izboljšati plačilno disciplino vseh vključenih akterjev, od državnih organov do gospodarskih družb ne glede na njihovo velikost, saj je to pomembno za konkurenčnost in samo delovanje notranjega trga. Tako, to je predlog stališča. Sedaj bomo začeli s samim glasovanjem.

Glasujemo. Za je glasovalo 10 poslank in poslancev, proti nihče.

(Za je glasovalo 10.) (Proti nihče).

Ugotavljam, da je tudi to stališče sprejeto.

S tem končujem 1. točko dnevnega reda.

Prehajamo na 2. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA UREDBE EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA O PRIDELAVI IN TRŽENJU GOZDNEGA REPRODUKCIJSKEGA MATERIALA SPREMEMBI UREDB ŠTEVILKA 2016/2031 IN 2017/625 EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA TER RAZVELJAVITVI DIREKTIVE SVETA 1999/105 UREDBA O GOZDNEM REPRODUKCIJSKEM MATERIALU. Gradivo od 2. do 4. točke je bilo v skladu z določili Poslovnika Državnega zbora dodeljeno v obravnavo Odboru za zadeve Evropske unije kot pristojnemu odboru in Odboru za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano kot matičnem delovnem telesu, slednje je omenjena gradiva je obravnaval na 23. nujni seji 20. novembra 2023, in sprejel mnenje, ki smo jih prejeli. Ker so predlogi stališč vsebinsko povezani, bi pri tej točki opravili skupno predstavitev in razpravo, nato pa bi o njih ločeno glasovali.

Tako, sedaj bom prosil državnega sekretarja, dr. Blaža Germšeka na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, da nam predstavi vse tri predloge uredb in zlasti predloge stališč Republike Slovenije.

Izvolite, gospod državni sekretar.