Govor

Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi! Začenjam 58. sejo Odbora za zadeve Evropske unije. Obveščam vas, da so na sejo povabljeni poslanci Evropskega parlamenta iz Republike Slovenije, Urad predsednice Republike Slovenije, Kabinet predsednika Vlade ter predstavniki Vlade in pa Državnega sveta. Vse navzoče vas prav lepo pozdravljam.

Prehajam na določitev dnevnega reda seje tega odbora. S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje tega odbora. Dne 21. novembra 2023 ste prejeli obvestilo o razširitvi dnevnega reda. Tako da, se dnevni red seje razširi z naslednjo točko 1A: Predlog stališča Republike Slovenije do predloga sklepa Sveta o podpisu v imenu Evropske unije začasnega sporazuma o trgovini med Evropsko unijo in Republiko Čile. Dne 23. 11. 2023 ste nato prejeli še obvestilo o umiku 8. točke z dnevnega reda: Zasedanje Sveta Evropske unije za zunanje zadeve v zvezi s kohezijo, ki bi naj bilo v Bruslju, 30. novembra 2023. Razširitev in umik točke z dnevnega reda določa 154. člen Poslovnika Državnega zbora, določen je torej takšen dnevni red seje današnje seje odbora kot ste ga prejeli s sklicem, z obvestili o razširitvi in o umiku točke z dnevnega reda.

Prehajamo sedaj na 1A. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA SKLEPA SVETA O PODPISU V IMENU EVROPSKE UNIJE ZAČASNEGA SPORAZUMA O TRGOVINI MED EVROPSKO UNIJO IN REPUBLIKO ČILE.

Gradivo k 1A. točki smo prejeli od Vlade 16. novembra 2023. Od prve do pete točke dnevnega reda pa 9. novembra 2023 na podlagi prvega odstavka 4. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado v zadevah Evropske unije. Skrajni rok za obravnavo vseh predlogov stališč v Državnem zboru imamo danes. Gradivo k tej točki je bilo v skladu z določili Poslovnika Državnega zbora dodeljeno v obravnavo Odboru za zadeve Evropske unije kot pristojnemu odboru in Odboru za gospodarstvo kot matičnemu delovnemu telesu. Slednji ga je obravnaval na 24. nujni seji 21. novembra 2023 in sprejel mnenje, ki ste ga in ki smo ga prav tako prejeli. Sedaj bom prosil državnega sekretarja na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport, mag. Dejana Židana, da nam predstavi Predlog Sklepa sveta in zlasti predlog stališča Republike Slovenije. Državni sekretar, izvolite.

MAG. DEJAN ŽIDAN (državni sekretar MGTŠ): Hvala, gospod predsednik. Spoštovane poslanke, spoštovani poslanci, spoštovani ostali prisotni, lepo pozdravljeni!

Čile poznate, je ena bolj naprednih držav v Latinski Ameriki z 20 milijoni ljudi. Evropska unija ima od leta 2005 - z njimi sklenjen trgovinski sporazum, ki se je v resnici uporablja že od leta 2003, 2005 je bil dokončno podpisan - od takrat do sedaj se je blagovna in storitvena menjava med Republiko Čili in Evropsko unijo bistveno povečala celo za 150 % skoraj trenutno - ko rečem trenutno, mislim leto 2022 - znaša blagovna menjava okrog 17 milijard in storitve na okoli 7 milijard evrov. Da bi se še odnosi poglobili sta Evropska komisija in Republika Čile se začeli pogajati leta 2017 in izpogajali dva dokumenta. Širši dokument se imenuje napredni okvirni sporazum, ki ni predmet današnje razprave. To je širši sporazum, ki ga bo tudi predstavljalo Ministrstvo za evropske in zunanje zadeve. Kot neka vmesna točka, je pa izpogajan za časni trgovinski sporazum, ki ga podpiše Evropska komisija in Republika Čile. Želja je, da se podpiše do konca letošnjega leta. Bistvo tega sporazuma trgovinskega je liberalizacija 99 % vseh tarifnih postavk, lažji postopki na meji, hkrati pa sam sporazum kot posebno področje še vedno definira kmetijske proizvodnje, kjer so določene tarife in tudi mehanizmi kdaj preneha delovati, če se kateri od kmetijskih sektorjev v bistvu pride v položaj, kakršen pač ne sme priti. Pomembno je, da ta sporazum upošteva tudi določila Pariškega dogovora in tudi Konvencije o pravicah delavcev. Vse evropske države ga podpiramo. Predlagam da, da podporo tudi vam, spoštovani odbor. Razprava o tem sporazumu bo na Svetu za zunanje zadeve črtica trgovina v ponedeljek, 27. - sprejemal se bo en svet kasneje ali dva - torej, cilj pa je, da se podpiše do konca leta. Na ravni komisije in Republike Čile ni v tem trenutku odprtih zadev pri tem sporazumu. Hvala.