Govor

Dober dan vsem skupaj, vsi lepo pozdravljeni!

Ker v poslovniškem, s sklicem seje ste prejeli dnevni red, pa ker v poslovniškem roku nisem prejela drugih predlogov v zvezi z dnevnim redom, ugotavljam, da je določen takšen dnevni red kot ste ga prejeli s sklicem seje.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG SPREMEMB PRORAČUNA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA LETO 2024.

Odbor bo predlog sprememb proračuna obravnaval na podlagi 166. člena Poslovnika Državnega zbora, v skladu s katerim matično delovno telo lahko svoje amandmaje vloži najkasneje dva dni pred sejo Državnega zbora ter se opredeli do predloga sprememb proračuna in do vloženih amandmajev.

Sejo odbora sem sklicala v skladu z dogovorom, sprejetim na 61. seji Kolegija predsednice Državnega zbora dne 10. in 11. 2023 ter časovnim potekom obravnave predloga sprememb proračuna za leto 2024. Predlagatelj predloga sprememb proračuna je Vlada.

K tej točki so vabljeni dodatno Vlada Republike Slovenije, Ministrstvo za finance, Fiskalni svet, Urad Republike Slovenije za makroekonomske analize in razvoj, Sodni svet, ki se je, predstavniki so se opravičili in Državni svet.

Kot dodatna gradiva, smo prejeli mnenja zainteresiranih delovnih teles, dopis Varuha človekovih pravic Republike Slovenije, stališče Sodnega sveta, pripombe Državne volilne komisije, oceno Fiskalnega sveta, stališče Vlade do ocene Fiskalnega sveta, mnenje Komisije Državnega sveta za gospodarstvo, obrt, turizem in finance, mnenje, dopis zagovornika načela enakosti, mnenje Državnega sveta, dopis poslankam in poslancem s časovnim potekom obravnave predloga sprememb proračuna in dopolnjenega predloga proračuna ter pregled amandmajev z dne 18. 11. 2023. Odbor bo najprej razpravljal o predlogu sprememb proračuna v celoti, potem pa bo obravnaval vložene amandmaje.

Predlagam, da predstavnik Vlade poda uvodno obrazložitev k Predlogu sprememb proračuna za leto 2024.

Gospod minister, izvolite.