Govor

Hvala lepa, spoštovani predsednik.

Spoštovana ministrica, spoštovani kolegice in kolegi, spoštovani vsi prisotni!

Prejšnji teden, 8. novembra, je Evropska komisija članicam Evropske unije priporočila začetek pristopnih pogajanj z Ukrajino in Moldavijo, ki bi se naj začela čim prej oziroma kar takoj. Priporočili so tudi začetek pristopnih pogajanj z Bosno in Hercegovino, a šele seveda po izpolnitvi določenih pogojev.

Jaz vem da je širitveni proces eno od najmočnejših orodij Evropske unije pri, zunanjepolitičnih orodij, seveda, Evropske unije, tega se najbrž zaveda tudi naša Vlada, zato je tudi predsednik Vlade, dr. Golob pred mislim, da dvema dnevoma, na podlagi tega priporočila v pismu predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu zapisal, da bo Slovenija na decembrskem Evropskem svetu predlagala, da se pristopna pogajanja med EU in Bosno in Hercegovino začnejo takoj oziroma sočasno s pogajanji med Evropsko unijo ter Ukrajino in Moldavijo. Predsednik Vlade je tudi poudaril, da je v luči vojne v Ukrajini treba proces integracije v Evropsko unijo obravnavati predvsem kot stabilizacijsko orodje in instrument za odvračanje vpliva tujih akterjev, ki so zainteresirani za oviranje evropske integracije Bosne in Hercegovine. Pozval je pa tudi predsednika Michela, da se pogajanja med Brusljem in Sarajevom v vsakem primeru uradno začnejo takoj oziroma sočasno s pogajanji med Evropsko unijo in Ukrajino in Moldavijo.

Tako, da jaz mislim decembra 2023 bi se pogajanja lahko začela, če bi države dosegle potrebno izpolnjevanje kriterijev za članstvo, se pravi Bosna in Hercegovina. Odločitev o dejanskem začetku pogovorov bi tako verjetno lahko sprejeli na podlagi poročila Bruslja, ki ga bodo predstavili marca 2024. No, naj spomnim, da je Bosna in Hercegovina prošnjo za članstvo vložila že februarja 2016, decembra pa so ji voditelji držav članic podelili status kandidatke za članstvo, decembra lani.

Zdaj pa vprašanje. Torej, spoštovana ministrica, ali podpirate idejo in ali slovensko Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve podpira idejo oziroma pobudo predsednika Vlade dr. Goloba, da se pristopna pogajanja med Evropsko unijo in Bosno in Hercegovino začnejo takoj oziroma sočasno s pogajanji med Evropsko unijo ter Ukrajino in Moldavijo? Pa morda še, kakšna je realna možnost, da bo takšna odločitev tudi sprejeta na zasedanju Evropskega sveta v Bruslju, ki bo čez mesec dni?

Mogoče toliko, zdaj pa po vsem tem še kakšna dopolnitev.

Hvala lepa.