Govor

Najlepša hvala. V Novi Sloveniji smo vložili kar nekaj amandmajev, ki jih želim predstaviti v nadaljevanju, uvodoma pa prosim, dovolite čisto en kratek uvod glede dejanskega stanja, ki se je pa začelo od 7. 10. s terorističnim napadom Hamasa na Izrael. Prvo dejstvo je, da toliko Izraelcev v enem dnevu, kot je bilo to, 7. 10. ni bilo ubitih že vse od holokavsta naprej, toliko Izraelcev, Judov, vse od holokavsta naprej ni izgubilo svoje življenje in tukaj so zlasti trpeli, bili ubiti, zajeti, zlasti civilisti. Jaz sem 14 dni po tem terorističnem napadu obiskal Izrael, se srečal tako s svojci talcev, kot tudi obiskal jug Izraela, obiskal kibuc Beri, otroški vrtec in lahko rečem, da gre za zelo hud, hud napad Hamasa, teroristične organizacije zoper človeštva, civilizacije človekovih pravic. Iz tega naslova imamo tudi mi k resoluciji predložene amandmaje. Zdaj, Hamas izvaja v bistvu dve vrsti zločinov. Prvo je zločin, ki jih izvaja proti civilnemu prebivalstvu v Izraelu in samo ena okoliščina, samo med mojim bivanjem, tridnevnim bivanjem v Tel Avivu na primer, so dvakrat iz Gaze sestrelili s strani Hamasa seveda rakete, alarmi, hvala bogu nobena izmed teh raket ni padla na Tel Aviv. Ampak samo predstavljajte si, koliko smrtnih žrtev civilnega prebivalstva bi bilo v zadnjih 15 letih, odkar v Gazi vlada teroristična organizacija, če Izrael ne bi imel tako dobre protizračne zaščite tako imenovanega aerodoma(?), ki v bistvu 28 % teh raket, ki letijo na civilno prebivalstvo, na mesta, vasi, če ne bi izraelska vojska vsega tega prestregla.

Drugi velik zločin, ki se dogaja, pa je proti lastnemu prebivalstvu, se pravi proti Palestincem v Gazi. To je zločin, ki ga izvaja v bistvu Hamas, ker, tukaj recimo v resoluciji se enači, se pravi in civiliste, civilne žrtve, seveda, na kakšen način med Izraelom in na drugi strani Hamasom te napade na civiliste, ampak je treba eno dejstvo vedeti, da ob tem, ko Izrael izvaja vojaške operacije v Gazi zoper Hamasa, poziva civilno prebivalstvo, da se recimo iz severa Gaze umaknejo na jug Gaze. Na drugi strani, kajne, pa imamo Hamas v tej isti Gazi, ki svoje lastno civilno prebivalstvo izkorišča v bistvu za svoje skrajne teroristične namene, se pravi, imajo jih za žive ščite. Videli smo, ne vem, v mošejah imajo molilnicah, imajo na primer raketne sisteme, vojašnice imajo, pod bolnišnicami, sestreljujejo rakete na vrh stolpnic otroških bolnišnic. Se pravi, kaj pa gre to kot za izkoriščanje lastnega civilnega prebivalstva kot živi ščit?

Zaradi tega je to, recimo v resoluciji enačenje, kar govori ta resolucija, za Novo Slovenijo tukaj ne pride, ne pridejo, ne pride v poštev. Seveda, civilno prebivalstvo, vsaka žrtev absolutno je preveč in zaradi tukaj teroristične organizacije, ki dovoli, da se ne zaščiti lastnih civilistov, kljub pozivom nekoga, ki želi izkoreniniti teroristično organizacijo, je v bistvu vedno več, vedno več žrtev. Absolutno v Novi Sloveniji podpiramo samoobrambo Izraela, kar smo tudi sprejeli na eni izmed sej Odbora za zunanjo politiko v okviru sklepov, seveda v skladu s humanitarnim pravom. Še enkrat, otroci niso nič krivi, Palestinci niso nič krivi, ampak ta ista teroristična organizacija ugrablja svoje lastno civilno prebivalstvo za svoje skrajne ideološke, za skrajne ideološke namene in dokler bomo pisali, da gre za skrajno oboroženo, radikalno oboroženo skupino Hamas, ne pa povedali, da gre v bistvu za teroristično, mednarodno priznano teroristično skupino, do takrat v bistvu delamo krivico last..., / oglašanje iz dvorane/ tudi po naši zakonodaji, ja, do takrat delamo krivico palestinskim prebivalcem na območju Gaze, zaradi tega, ker ne gre za enake, ne gre za enake, za enake termine. In dokler bo na ozemlju Gaze vladal, pač teroristična skupina, v tem primeru Hamas, potem v Gazi, se pravi s Palestinci v Gazi ni možno vzpostaviti dialoga. Ti za dialog in potem, se pravi, končen epilog, mir, potrebuješ verodostojnega sogovornika. V tem primeru pa teroristična organizacija ne more biti. Enostavno, s teroristično organizacijo se ne pogovarjaš o tem, da boš prekinil ogenj, če veš, da že 15 let sestreljujo rakete na to, na pač prebivalce, prebivalce na druge države.

Ob obisku v Izraelu smo dobili tudi par podatkov, kajne. A veste, vsi si želijo, da se tam na Bližnjem vzhodu vzpostavi mir in recimo v Novi Sloveniji poudarjamo izhodišče nazaj na 1947. leto, tudi naš predsednik je o tem večkrat govoril in tudi aktivno vlogo Slovenije kot nestalne članice v varnostnem svetu v tem delu. Slovenija ima v tem, v tem pogledu to priložnost, da v tem mandatu odigramo tukaj aktivno vlogo.

Ampak dve pomembni stvari, za dolgoročno normalno življenje Palestincev v Gazi, absolutno, je prvi pogoj izkorenitev teroristične, terorističnega gibanja, na enak način kot si, ne vem, ves demokratičen svet si je prizadeval, si še prizadeva za izkorenitev terorizma ISIS na primer, islamska država, na enak način je prav, da si demokratičen svet pač prizadeva za izkorenitev terorizma v Gazi. To je prvi predpogoj. Drugi predpogoj pa je izobraževanje in ekonomija na tem istem delu. Glede izobraževanja, podatki, kajne. Za izobraževanje mladoletnikov v Gazi Evropska unija nameni ali pa posamezne države Evropske unije namenijo, so namenile v zadnjih petih letih okrog 2,5 milijarde evrov. Zdaj se samo vprašajte, če Vlada teroristična organizacija in, če ta isti teroristični organizaciji daješ 2,5 milijarde evrov, kam gre ta denar. Ali gre res za izobraževanje otrok? Ali gre za pač oborožitev teroristov, ki izvajajo teroristična dejanja potem po svetu, pač nad Izraelom?

Tudi glede naših amandmajev, če povzamem, prvič, mi se ne strinjamo z dikcijo »radikalno oborožena skupina Hamas«, ampak je prav, da se popravi to dikcijo, da se naredi v termin »teroristična organizacija«.

Drugič, v večjih delih, zlasti pa v 3. točki predlagamo spremembo, in sicer, ko se govori obsodba na napade civilistov, predlagamo nov termin, in sicer nov stavek: »obsoja se vse namerne napade teroristične organizacije Hamas na civiliste in se obžaluje vse civilne žrtve napadov države Izrael na Hamasove cilje, obenem pa poudarja, da so napadi na civiliste, tudi osebje OZN, zdravstvene delavce in novinarje ter civilno infrastrukturo huda kršitev mednarodnega prava.« Ta termin je tudi nujno potrebno poudariti.

In predlagamo tudi novo 6. točko, kjer omenjamo Iran. A veste, Hamas nikoli ne bi mogel izvajati vseh svojih skrajnih terorističnih aktivnosti v kolikor ne bi bil nekje financiran. In v tem delu predlagamo, zaradi tega, da se spremeni, da se pač vključi nova 6.a točka z novim besedilom, in sicer: »Opozarjamo, da se razmere zaostrujejo po večjem delu Bližnjega vzhoda, v številnih spopadih sodelujejo proiransko gibanje Hezbolah in mreža uporniških oboroženih gibanj na Bližnjem vzhodu, ki jih podpira Iran.« Zdaj, če želimo obsoditi tovrstna dejanja, potem je potrebno obsoditi tudi izvor, se pravi samo financiranje terorističnega gibanja.

Za konec bi rad poudaril to, seveda, leta 1917 je na ozemlju današnjega Izraela in Palestine, če želite, živelo približno 500 tisoč Judov. Potem so se pač s pojavom antisemitizma v Evropi, se je to preseljevanje na to ozemlje, pač število Judov se je iz leta v leto večalo. Na začetku so bili pač arabske države oziroma Arabci tisti, ki so prisilili Izraelce v bistvu k ustanovitvi, recimo, dveh milic, zavarovanju življenj in tako naprej, da so se pač branili. Vse do leta 1947 tudi na tem ozemlju ni bilo miru, ampak se pravi kontra. Po odločitvi Organizacije Združenih narodov in po tragičnih zgodbah pred in med II. svetovno vojno, holokavstom, so končno Judje dobili svojo državo. Ampak glej ga glej, samo spomnil bi na leto 1993, sporazum v Oslu in kakšne so bile potem okoliščine, da tega sporazuma ni bilo. V Knesetu je bil ta sporazum potrjen, sprejet. Na drugi strani smo imeli problem – kje? - na palestinski strani, da se je te sporazume zavrnilo. Novi pojavi so se pa absolutno zaostrili z letom, se pravi po letu 2000 s postavitvijo radikalne skupine na območju Gaze, ki absolutno ni za nikakršen mir, ampak je za izkoreninjenje Izraela iz tega ozemlja. Se pravi, s pojavom terorizma in teroristične organizacije, ki vlada na določenem delu, v določenem delu Palestine absolutno ni doprinos k dolgoročni vzpostavitvi ne dialoga ne miru. Torej, če želimo vzpostaviti dialog, potem rabi demokratična stran verodostojnega partnerja, verodostojna sogovornika. Tisti, ki ocenjujejo, da je teroristična skupina verodostojen, legitimen sogovornik, potem živi v veliki zmoti.

In še za konec, eno naše sprenevedanje. Zdaj, povsod po svetu, kjer se protestira in povzdiguje Hamas, zlasti je to v Nemčiji, so ti ljudje, ki protestirajo, kaznovani in so pod policijskim pregonom. Pri nas se spet pojavljajo, ne vem, tovrstni organizirani protesti in nihče nič nikomur ne reče, če v bistvu mednarodno priznano teroristično organizacijo nekdo povzdiguje. V tej vojni ne gre za vojno proti palestinskemu narodu, absolutno ne, ampak gre za vojno proti oboroženi teroristični skupini in s tem namenom je tudi prav, da naši organi pregona in Vlada obsoja vsakršne namere, ki povzdigujejo, se pravi Hamas kot skrajno oboroženo teroristično skupino. Hvala.