Govor

Tanja Fajon

Hvala lepa predsedujoči. Dobro jutro spoštovane članice in člani Odbora za zunanjo politiko, vsi prisotni in tudi predstavniki medijev! Zahvala vam za trud in delo.

Vlada Republike Slovenije pozdravlja pobudo za sprejem deklaracije Državnega zbora Republike Slovenije, ki celovito naslavlja razmere na Bližnjem vzhodu. Jaz pričakujem konstruktivno razpravo, ki bo vodila k premišljenim odločitvam v najboljšem interesu naše države. V nadaljevanju bom povzela nekaj stališč naše vlade.

Včeraj oziroma mislim, da dva dni nazaj, je bilo stališče sprejeto tudi na dopisni seji Vlade. Vlada Republike Slovenije obsoja napad teroristične skupine Hamas in poudarja nesprejemljivost ter nedopustnost terorizma in nasilja. Državi Izrael priznava pravico do samoobrambe skladno z ustanovno listino OZN ob spoštovanju mednarodnega prava in humanitarnega mednarodnega prava, vključno z načelom sorazmernosti. Vlada Republike Slovenije najostreje obsoja jemanje talcev in njihovo uporabo kot človeški ščit ter podpira poziv k takojšnji in brezpogojni izpustitvi talcev. Ta trenutek je najbolj pomembno zaustaviti napade in nasilje. Skrbi nas zaostrovanje humanitarnih razmer na območju Gaze. Nihče nima pravice in ne sme pobijati otrok in Gaza postaja grobišče otrok in nedolžnih civilistov. Vlada Republike Slovenije zato takoj poziva k humanitarnemu premirju ter zaščiti civilnega prebivalstva skladno z mednarodnim humanitarnim pravom. Civilni objekti, še posebej bolnišnice, šole in drugi objekti kritične infrastrukture ne smejo biti tarča napadov. Vlada Republike Slovenije podpira poziv k zagotovitvi varnega, zadostnega in neoviranega dostopa humanitarne pomoči civilistom na območju Gaze, vključno z vzpostavitvijo več humanitarnih koridorjev. Skrbi nas zaostrovanje humanitarnih razmer na območju Gaze in bomo nadaljevali z aktivnostmi za nudenje humanitarne pomoči in ne smemo pristati tudi na nekaznovano za storjene zločine. Pozdravljamo odločitev Evropske komisije o potrojitvi humanitarne pomoči Evropske unije in vzpostavitvi humanitarnega zračnega mostu za dostavo pomoči v Gazo. Skupni humanitarni prispevek Slovenije za Palestino bo v letu 2023 presegel 2,2 milijona evrov, 300 tisoč preko Mednarodnega odbora Rdečega križa in 100 tisoč preko ITF ustanove za človekovo varnost.

Predsednik vlade Golob se danes v Parizu udeležuje mednarodne humanitarne konference o Gazi in tudi tam bomo priča najavi dodatnega prispevka v višini milijona evrov za pomoč civilistom v Gazi.

Vlada Republike Slovenije podpira poziv k bolj ambicioznemu, odgovornemu in usklajenemu pristopu mednarodne skupnosti, pri čemer si posebej prizadevamo za proaktivno in usklajeno delovanje Evropske unije ter dialog s ključnimi regionalnimi akterji. Prav tako Vlada podpira prizadevanja v smeri zmanjševanja konflikta in pomoči civilistom v okviru Organizacije združenih narodov.

Jaz obžalujem, da je mednarodna skupnost pa tudi Evropska unija razdeljena glede odziva na dogajanje na Bližnjem vzhodu in močno podpiram poziv tudi generalnega sekretarja OZN Guterresa, ki se zavzema za civiliste, še posebej za ženske in otroke v Gazi, ki so preganjani iz domov in zaradi uporabe sile vsak dan v smrtni nevarnosti. Vi veste, da smo tudi podprli humanitarno resolucijo Generalne skupščine OZN, 27. oktobra, ki prednostno poziva k takojšnjemu humanitarnemu primeru oziroma prekinitvi nasilja. Hvala lepa.