Govor

Spoštovane kolegice in kolegi, pričenjam 10. sejo Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor ter vse prisotne lepo pozdravljam.

Na seji kot nadomestni člani odbora s pooblastili sodelujejo: Andrej Hoivik, ki nadomešča Franca Rosca, Alenka Helbl, ki nadomešča Jožefa Jelena, Andreja Živic, ki nadomešča Tomaža Laha, in poslanec Miha Kordiš, ki nadomešča poslanko Natašo Sukič.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red z dvema točkama, v zvezi s katerim v poslovniškem roku nisem prejela nobenega predloga za spremembo, zato je ta določen kot ste ga prejeli s sklicem.

Imam en proceduralni predlog, in sicer preden preidemo na obravnavo točk dnevnega reda predlagam, da obravnavo obeh točk združimo, in sicer tako, da bi predstavniku predlagatelja dali besedo, da predstavi oba predloga stališč, nato bi dali besedo še članicam in članom Odbora za razpravo prav tako o obeh predlogih stališč. Predloga stališč naslavljata sorodne vsebine, sta namreč del zakonodajnega paketa, s katerim Evropska komisija predlaga revizijo petih zakonodajnih predlogov, in sicer z namenom posodobitve pravil Evropske unije o pomorski varnosti in trajnosti ter zagotovitve ukrepov Evropske unije za podporo čistemu in sodobnemu morskemu prevozu. Iz tega razloga predlagam združitev njihove obravnave. Po opravljeni obravnavi oz. razpravi pa bi glasovali o mnenjih odbora, seveda k vsakemu predlogu stališča posebej. Ima kdo proti takšnemu predlogu kaj? (Ne.) Hvala. Potem s tem predlogom soglašamo in bomo in bomo odbor na ta način peljali do konca.

Prehajamo na 1. IN 2. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA OBRAVNAVO PREDLOGA STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA DIREKTIVE EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA O SPREMEMBI DIREKTIVE 2009/16/ES O POMORSKI INŠPEKCIJI DRŽAVE PRISTANIŠČA IN PREDLOGA STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA DIREKTIVE EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA O SPREMEMBI DIREKTIVE 2009/21/ES O SKLADNOSTI Z ZAHTEVAMI DRŽAVE ZASTAVE.

Na sejo so bili za obravnavo k obema točkama kot predstavniki Vlade povabljeni predstavniki Ministrstva za infrastrukturo.

Gradivo k točkama je poslala Vlada 12. 10. 2023 na podlagi prvega odstavka 4. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado v zadevah Evropske unije. Odbor navedeno gradivo obravnaval v skladu s prvim in drugim odstavkom 154. člena Poslovnika Državnega zbora in Odboru za zadeve Evropske unije posreduje svoje mnenje.

Ja, še dve, še tri pooblastila imam, in sicer poslan..., poslanec Jožef Horvat nadomešča mag. Janeza Žaklja, poslanka Sandra Gazinovski nadomešča poslanca Franca Propsa in poslanec Soniboj Knežak nadomešča Predraga Bakovića.

Besedo dajem predstavniku Vlade državnemu sekretarju mag. Andreju Rajhu, da nam predstavi oba predloga stališč. Izvolite.