Govor

Andrej Poglajen

Predsedujoča, hvala za besedo.

Naj uvodoma povem, da je Državni svet oziroma Komisija Državnega sveta gradivo obravnavala ločeno, tako da bom tudi mnenja prebral ločeno. In sicer Komisija Državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj se je seznanila z letnim poročilom Agencije za energijo za leto 2022 in ocenila, da gre za vsebinsko kvaliteten dokument, ki vsebuje številne koristne in uporabne podatke na področju energetike. Komisija meni, da je Agencija za energijo v času lanskoletne energetske krize s svojimi aktivnostmi opravila pomembno delo v korist odjemalcev energentov in kljub kadrovski podhranjenosti izpolnila vse zadane naloge. Prav tako Komisija Državnega sveta se je seznanila s poročilom o stanju na področju energetike v let 2022 na deseti seji 11. 10. 2023.

Na pristojni Komisiji za lokalno samoupravo in regionalni razvoj ter na seji Državnega sveta smo na izpostavljena vprašanja in dileme dobili pojasnila direktorice Agencije za energijo in so povzeta tudi v pisnem mnenju Državnega sveta.

V nadaljevanju pa bi povzel le nekaj poudarkov. Državni svet poudarja, da je Slovenija na področju energetike glede na zaveze o izstopu iz premoga pred velikimi izzivi. Rabo fosilnih goriv bo treba nadomestiti z okolju prijaznejšimi viri energije, obenem pa se bo bistveno povečala raba električne energije. To bo velik izziv, saj približno tretjino celotne današnje proizvodnje električne energije v državi zagotavlja TEŠ 6, ki jo oskrbuje Premogovnik Velenje. Ob zaprtju premogovnika in zaustavitvi TEŠ 6 bo treba zagotoviti nadomestne energetske vire in čim večjo energetsko samooskrbo. Državni svet izpostavlja, da je treba čim prej sprejeti odločitev glede energetske politike v naslednjih desetletjih in državljanom sporočiti, kako se bomo oskrbovali z energijo in po kakšni ceni. Pri tem v Državnem svetu tudi pričakujemo, da se bodo vse obstoječe energetske lokacije izkoristile za proizvodnjo okolju prijaznejših energij ter obenem izpolnila pričakovanja prizadetih lokalnih okolij glede zagotavljanja socialne varnosti zaposlenih, ki bodo zaradi zelenega prehoda na žalost izgubili delovna mesta. Čeprav so podatki o lanskoletni povečani proizvodnji električne energije v sončnih elektrarnah za 49 % v primerjavi z letom 2021 spodbudni, Državni svet opozarja, da so številni odjemalci zaradi zavrnjenih vlog za priključitev sončnih elektrarn za samooskrbo razočarani, še posebej glede na njihovo obsežno promocijo. Po mnenju Državnega sveta bi morala država tudi glede na zavezo o zelenem prehodu zagotoviti pogoje, da bodo imeli vsi zainteresirani odjemojemalci možnost priključitve samooskrbnih naprav v omrežje. Če želimo pospešiti uvajanje sončnih elektrarn in drugih naprav na obnovljive vire, je nujno okrepiti vlaganje v razvoj elektroenergetskega omrežja, saj so bila pretekla vlaganja elektrodistribucijskih podjetij finančno podhranjena.

Ob koncu bi želel še poudariti, da letno poročilo s številnimi faktografskimi podatki in slikovnim prikazom kazalnikov nazorno prikazuje stanje energetike v Sloveniji. Poleg tega je tudi razumljivo za širšo zainteresirano javnost. Hvala lepa.