Govor

Spoštovane kolegice in kolegi, pričenjam 11. sejo Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor ter vse prisotne lepo pozdravljam. S pooblastili kot nadomestni člani odbora sodelujejo: Anton Šturbej, ki nadomešča Jožefa Jelena in mag. Karmen Furman, ki nadomešča Franca Rosca.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red s sedmimi točkami, v zvezi s katerim v poslovniškem roku nisem prejela nobenega predloga za spremembo, zato je ta določen, kot ste ga prejeli s sklicem. Glede poteka seje obveščam vse poslanke in poslance ter vabljene na sejo obvestim, da je bila po sklicu današnje 11. seje odbora, danes za 15. uro sklicana tudi 52. izredna seja Državnega zbora. Posledično sejo odbora začenjamo, kot je bilo predvideno s sklicem, in jo bomo prekinili deset minut pred 15. uro. Sejo odbora bomo nato danes nadaljevali 15 min po zaključku 52. izredne seje Državnega zbora v tej isti dvorani. Preden pa še preidemo na obravnavo točk dnevnega reda pa imam še proceduralni predlog in sicer, da v skladu z že ustaljeno prakso iz preteklih let 1. in 2. točko dnevnega reda, to pa sta letno poročilo Agencije za energijo za leto 2022 in poročilo o stanju na področju energetike v Sloveniji v letu 2022 obravnavamo skupaj in sicer tako, da bi predstavnici predlagatelja dali besedo, da predstavi oba predloga akta, nato pa bi dali besedo ostalim vabljenim in potem še članicam in članom odbora. Oba dokumenta je namreč pripravila, oz. je njun predlagatelj, Agencija za energijo, vsebina obeh poročil pa je v določenih segmentih povezana, zato je posledično za pričakovati, da se bo razprava poslank in poslancev dotikala obeh dokumentov. Je kdo proti takšnemu predlogu? Ne, torej bomo takšen predlog sprejeli.

V skladu s sprejetim proceduralnim predlogom, pa prehajamo na 1. IN 2. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA OBRAVNAVO LETNEGA POROČILA AGENCIJE ZA ENERGIJO ZA LETO 2022 IN POROČILA O STANJU NA PODROČJU ENERGETIKE V SLOVENIJI V LETU 2022.

Kot gradivo ste k tej 1. točki prejeli letno Poročilo Agencije za energijo za leto 2022 z dne 30. 6. 2023 in mnenje Komisije Državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj z dne 11. 10. 2023. Kot gradivo k 2. točki pa ste prejeli Poročilo o stanju na področju energetike v Sloveniji v letu 2022 z dne 30. 6. 2022 in mnenje Državnega sveta z dne 11. 10. 2023. K obema točkama dnevnega reda smo vabili Agencijo za energijo, Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo ter Državni svet, oz. Komisijo Državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj. Letno poročilo Agencije za energijo za leto 2022 je bilo posredovano Državnemu zboru na podlagi drugega odstavka 388. člena Energetskega zakona, Poročilo o stanju na področju energetike v Sloveniji v letu 2022 pa na podlagi prvega odstavka 404. člena Energetskega zakona. Odbor za infrastrukturo, okolje in prostor bo oba dokumenta obravnaval na podlagi četrtega odstavka 41. člena Poslovnika Državnega zbora, ki določa, da matično delovno telo obravnava poročilo, ki je bilo Državnemu zboru posredovano na podlagi zakona ali drugega predpisa, praviloma v treh mesecih po posredovanju, obravnava na seji Državnega zbora pa se opravi, če tako določa Poslovnik Državnega zbora ali če to predlaga matično delovno telo. Pričenjamo torej z obravnavo obeh dokumentov. Besedo dajem najprej predstavnici predlagatelja, Agenciji za energijo in njeni direktorici mag. Duški Godina, da nam poda dopolnilno obrazložitev k obema poročiloma. Izvolite.