Govor

Hvala za besedo, predsednik. Lep pozdrav vabljenim in tudi mojim kolegicam in kolegom, poslankam in poslancem!

Hvala za to obširno predstavitev dnevnega reda, ki je kar, resnično, bom rekla, pestro. Ima 11 točk, kot ste rekli. Mene bi predvsem zanimala ta točka 3, ker gre za vmesno revizijo večletnega finančnega okvirja od leta 2021 do 2027. Omenili ste, da tukaj bi naj šlo za, torej da bi se vzpostavili nekakšni finančni okviri tudi za financiranje pri Ukrajini, torej ko gre za vzpostavitev, obnovo in pa modernizacijo. To je bilo že večkrat omenjeno. Mislim, da sem nekje zasledila, da gre kar za zelo visok znesek, v milijardah, itd., tako da upam, da bo ta poraba kolikor se pač da transparentna.

Zdaj, drugo, kar me tukaj zanima, je bilo tudi omenjeno, da gre za dodatna sredstva za partnerje na zahodnem Balkanu. Zdaj, ker pač nisem nikjer zasledila, bi me mogoče zanimalo, katere partnerje točno tukaj mislite oziroma za kakšna sredstva, čemu bodo ta sredstva namenjena? To bi bilo prvo moje vprašanje, potem pri naslednjih točkah, predvsem 7, pa 8, ki sta pač povezani, gre za v bistvu kršitev vladavine prava oziroma tako na Poljskem kot na Madžarskem pozdravljam, da se bo o tem razpravljalo, upam tudi, da bo prišlo do kakšnih zaključkov. Vemo, da so te, v bistvu razmere se ne izboljšujejo, predvsem ne na Poljskem, kjer pač še vedno se vidi, da pač gre za kršitev vladavine prava, predvsem pri nekih ukrepih, kot je centralizacija oblasti, nadzorovanje, ne vem, medijev, in tako dalje. Tako, da lahko tukaj rečem, da vsaj, če pride malo na Slovenijo, da smo lahko srečni, da je tukaj Slovenija po teh potem pozitivna neka sprememba po lanskih volitvah predvsem, ko gre za pač depolitizacijo javnih medijev. Enako velja za Madžarsko, Madžarska se mi zdi še skorajda malo bolj problematična. Tukaj gre za kršitve nekih temeljnih vrednot s strani pravosodja, svobode izražanja in pa tudi volilnega sistema. Tako da lahko rečemo, da na Poljskem nekje obstaja kot neka volilna avtokracija.

Tako, da pozdravljam res vse to, da se bo o tem pač razpravljalo. Upajmo, da bo potem tudi dovolj posluha za spremembe, sploh na teh področjih, ki jih tudi Madžarska ima, od koruptivnosti, nepluralnosti medijev, problematična akademska svoboda, ne vem, manjšine, migranti, in tako naprej. To je samo v bistvu to moje mnenje.

Tako, da jaz bi samo prosila, če mi lahko na tisto tretje vprašanje odgovorite.

Tako, da hvala lepa.