Govor

Hvala za besedo, predsedujoča. Spoštovani vsi prisotni!

Novela interventnega zakona, ki jo sprejemamo, je potrebna za bolj učinkovito izvajanje ukrepov za odpravo posledic poplav in plazov, zlasti pa za ublažitev stisk in trpljenja ljudi, ki so bili v teh poplavah prizadeti. Zima je pred vrati, ljudje pa niso preskrbljeni; to nas mora skrbeti. Med ukrepi gre izpostaviti podaljšanje pravne podlage za zagotavljanje kriznih namestitev osebam, starejšim od 65 let, in osebam, odraslim osebam z motnjami v duševnem in telesnem razvoju, ki se ne morejo vrniti v domače okolje. S podaljšanjem tega ukrepa rešujemo njihovo stisko v času, ko njihova bivališča še niso sanirana. Omogočamo tudi takojšnji prehod v stalno namestitev v domovih za starejše in drugih zavodih za tiste, ki se ne bodo mogli vrniti v svoja bivališča. Spremembe zakona bodo omogočile lažje dostopanje pristojnih služb do podatkov za namene hitrejšega in enostavnejšega vodenja in odločanja v postopkih izjemnega dodeljevanja neprofitnih stanovanj. Ljudje, ki se prijavljajo na izjemno dodelitev neprofitnega stanovanja, so že tako ali tako v stiski, saj njihova bivališča niso primerna za bivanje, morda pa nimajo niti dostopa do določenih dokumentov in podobno, zato je za lažje dodeljevanje neprofitnih stanovanj smiselno, da njihove podatke pridobijo občine oziroma stanovanjski skladi sami. Nadalje se bo omogočilo povračilo stroškov materiala in storitev, ki so bili nujno potrebni za zagotavljanje socialno varstvenih storitev v času kriznih razmer. Takoj po poplavah so se morali domovi za starejše in drugi socialno varstveni zavodi hitro znajti, da so zagotovili nadaljnje obratovanje zavodov, da so lahko še naprej oskrbovali ranljive skupine. Opravljeni so bili različni nakupi naprav, dostavljene na primer cisterne vode, zagotavljali različni pripomočki za sanacijo posledic poplav. Tovrstne stroške bo kril državni proračun.

Z zakonom se zagotavlja tudi kritje stroškov prevoza donirane krme iz javnih sredstev. Določa se, da je za odstranitev onesnažene zemlje pristojna država. Oprošča se plačila dohodnine in prispevkov za socialno varnost v primeru socialnih solidarnih delovnih sobot. Dodatne določbe bodo omogočile predplačila za obnovo stanovanja v višini 20 % zavedene škode in še bi lahko naštevali.

V Levici posebej pozdravljamo ukinitev obveznega solidarnostnega prispevka. S tem bomo za sanacijo izgubili okoli 160 milijonov evrov, kar ni zanemarljiv znesek, vendar iz obrazložitve 12. člena novele zakona izhaja, da se bo ta dodaten vir denarja za sanacijo predvidoma pridobil z zvišanjem stopnje davka od dohodkov pravnih oseb za tri odstotne točke, in sicer za prihodnjih pet let, ki bo bremenil delodajalca. Obdavčitev plač, torej dohodkov iz dela, se zamenjuje z obdavčitvijo dohodkov iz kapitala. Sanacijo poplav tako ne bomo plačevali s tem, da bomo ljudem trgali denar od plače, ampak s tem, da bomo trgali denar od dohodkov iz dividend in drugih virov dohodkov, kapitala, ki so našteti v Zakonu o davku na dohodke pravnih oseb.

V Levici bomo zakon podprli. Letošnje poplave so še enkrat znova pokazale da krvavo rabimo državno podjetje za urejanje hudournikov in vodotokov kot je nekoč že obstajalo podjetje PUH, ki je nesrečno končalo z divjim lastninjenjem po osamosvojitvi. Razdrobljeni koncesionarji namreč ne obvladajo težkega stanja na terenu ne premorejo dovolj težke mehanizacije in stroke predvsem pa naši vodotoki se ne vzdržujejo že več kot 30 let, zato se nimamo kaj čuditi poplavam in kriviti zgolj podnebnih sprememb. Hvala.