Govor

Hvala lepa, podpredsednica, za besedo. Spoštovani predstavniki Vlade, kolegice in kolegi!

V praksi in na terenu se je izkazalo, da ukrepi in rešitve iz interventnega zakona, ki odpravljajo posledice poplav in plazov iz letošnjega avgusta potrebujejo nekaj sprememb ter dopolnitev. Obstoječi zakon je potrebno dodelati in spremeniti v delu, da bo država lažje ter hitreje poskrbela za izvajanje ukrepov, ki gredo v smeri pomoči prizadetim v uničujočih poplavah. Vlada Republike Slovenije tako v predlaganih spremembah in dopolnitvah, o katerih bomo danes odločali, želi, da se zakon dopolni z določili, ki bodo uredili izvedbo predplačil za obnovo stanovanj, s čimer bodo lastniki le teh lahko svoja stanovanja lažje ter hitreje obnovili. Vlada želi podaljšati čas zagotavljanja kriznih namestitev osebam, ki so starejše od 65 let, ter odraslim z motnjami v duševnem ter telesnem razvoju, ki so izgubile svoj dom ali prejšnjo namestitev. S sprejemom predlaganih ukrepov se želi zagotoviti povračilo stroškov osebam, ki bodo primorane nadomestitev iskati na trgu nepremičnin v luči tega predloga, da bodo upravičenci lahko prejeli nadomestilo za kritje stroškov bivanja, ki bodo nastali, zaradi tega. Med predlaganimi ukrepi je tudi urejanje odstranjevanja onesnažene zemljine, ki se je prav, zaradi poplav razširila na širša območja in kar celotne regije. S tem imajo največ težav na Koroškem. S tem, ko bo država prevzela odgovornost za odstranjevanje onesnažene zemljine, bo jasno, kdo in kako mora ravnati s to zemljino. Predvsem pa gre za to, da se te zemljine odstrani iz vseh območij in da sanacija ter odstranjevanje ne bo prepuščeno lokalnim skupnostim, ki so, zaradi poplav že tako finančno in kadrovsko oslabljene. Vlada pa želi s sprejemom tega zakona med drugim razveljaviti tudi že sprejet ukrep obveznega solidarnostnega prispevka, določiti pogoje in načine za odstranjevanje objektov, ki so bili znatno poškodovani v poplavah ter zagotoviti hitrejšo in enostavnejšo oskrbo kmetij z donirano krmo, ki jo nekateri kmetovalci že krvavo potrebujejo, zato, da bodo lahko svoje živali obdržali pri življenju in nadaljevali s svojimi dejavnostmi na kmetijah. Vse našteto je le del predlaganih rešitev zakonske materije, o kateri bomo danes poslanke in poslanci tudi odločali.

Socialni demokrati bomo zakon podprli, saj menimo, da predlagani ukrepi naslavljajo težave, ki so se pokazale tekom izvajanja že sprejetega zakona. To, da bodo lahko ljudje upravičeni do predplačil za sanacijo svojih hiš ali stanovanj in da bodo lahko zaprosili tudi za povračilo stroškov, zaradi začasnega bivanja v drugi stanovanjski enoti so ukrepi, ki morajo kar najhitreje zaživeti tudi v praksi.

V Poslanski skupini Socialnih demokratov smo zadovoljni, da se je našla rešitev kdo in na kakšen način bo moral poskrbeti za odstranitev onesnažene zemljine, ki ogroža ne le nekaj občin in krajev, temveč celotna območja in celo regijo. Vlada kot predlagateljica zakona po našem mnenju predlaga rešitve, ki morajo stopiti v veljavo takoj, saj bomo le tako lahko reševali težave in zatečena stanja, ki se dnevno pojavljajo ali spreminjajo na območjih, ki so jih prizadele katastrofalne poplave in plazovi. Naloga Vlade in nas v Državnem zboru je, da težave pravočasno prepoznamo in jih tudi naslovimo. Verjamemo da bo obstoječi Zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta leta 2023 deležen še kakšne novelacije. Si pa želimo, da bi s prakso aktivnega reševanja težav in iskanja rešitev za nastale situacije, ki so posledica katastrofalnih poplav nadaljevali, saj bomo le tako lahko pomagali tistim, ki so te pomoči najbolj potrebni. Hvala lepa.