Govor

Spoštovana predsedujoča, kolegice in kolegi, ostali prisotni, lepo pozdravljeni.

Odbor za infrastrukturo, okolje in prostor je kot matično delovno telo obravnaval novelo Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023.

V dopolnilni obrazložitvi je predstavnica predlagatelja povedala, da je Vlada predlog zakona pripravila z namenom, da se dopolni zakonska ureditev z določenimi interventnimi ukrepi, ki so usmerjeni k čim hitrejši pomoči prizadetim posameznikom med poplavami avgusta 2023, in da se dopolni posamezne interventne ukrepe, ki so že bili sprejeti z osnovnim zakonom. Poudarila je, da se določbe, ki jih vsebuje predlog zakona, med drugim nanašajo na izvedbo predplačil za obnovo stanovanj, ki se bodo izplačale v višini 20 % škode zavedene v spletni aplikaciji Ajda, če je ta višja od 6 tisoč evrov, izplačilo pa bo izvedla Finančna uprava. Predlog zakona dopolnjuje institut namestitve in podaljšuje pravno podlago za zagotavljanje kriznih namestitev osebam starejšim od 65 let ter odraslim osebam z motnjami v duševnem in telesnem razvoju, ki se zaradi poplav in plazov ne morejo vrniti v domače okolje. Ureja tudi odstranitev onesnažene zemljine, ki je posledica poplav in plazov, pri čemer odgovornost za odstranitev prevzema Republika Slovenija ter omogoča povračilo stroškov materiala in storitev, ki so nujno potrebni za zagotavljanje socialnovarstvenih storitev v času kriznih razmer. Predlog zakona med drugim tudi preoblikuje solidarnostno delovno soboto in črta obveznost solidarnostni prispevek ter z njim povezane kazenske določbe. Solidarnostna delovna sobota sicer ostaja osnovni institut, gre pa za prostovoljno odločitev oz. dogovor med delodajalci in predstavniki zaposlenih, s tem da se izrecno določa, da se solidarnostni prispevek v sklad izvede v višini neto plač zaposlenih. Ob tem se z novelo zakona izrecno določa, da se od plače delavca za opravljeno delo na dan, na ta dan ne plača dohodnine in prispevkov za socialno varnost.

V razpravi so opozicijski poslanci izpostavili, da predlog zakona naslavlja probleme, ki bi v tem času že morali biti odpravljeni. Glede solidarnostnega prispevka, ki ga predlog zakona sedaj odpravlja, so povedali, da gre za nepremišljen ukrep in so mu v SDS nasprotovali že pri sprejemanju osnovnega zakona. Podobno velja za določbe 18. člena predloga zakona, ki ureja razglasitev nepremičnin in omejitev lastninske pravice. Izpostavili so, da z amandmajem koalicijskih poslanskih skupin te določbe še bolj grobo posegajo v lastninsko pravico, zato bi ga bilo treba v celoti črtati. Med drugim so še opozorili, da na terenu sanacija 4 mesece po poplavah še vedno ni opravljena. Zanimal pa jih je tudi finančni razrez sredstev v predlogu zakona in že porabljena sredstva, ki so bila določena z osnovnim zakonom. V nadaljevanju so predstavili še predloge svojih amandmajev.

Koalicijski poslanci so poudarili, da je predlog zakona pripravljen z namenom, da se čim prej in na transparenten način pomaga ljudem. Izpostavili so instrument predplačil, ki nikoli do zdaj ni bil uporabljen na tak način. Pojasnili so tudi, da zaposleni na pristojnih ministrstvih in vladnih službah vlagajo vse napore v pripravo ukrepov, da bi prizadeti v letošnjih poplavah bili deležni učinkovite pomoči. Upoštevati pa je treba, da se do sedaj še nismo srečali z naravno nesrečo takšnih razsežnosti in zato tudi občine potrebujejo več časa, da pripravijo rešitve za sanacijo škode. Država je pri tem nekoliko bolj učinkovita, ne more pa izvajati ukrepe, ki so v pristojnosti lokalnih oblasti. Do sedaj so občine že prejele akontacije, družine so prejele denarno pomoč, Karitas in Rdeči križ sta prejela od države denarno pomoč za izvajanje humanitarne dejavnosti in izplačilo prizadetim osebam, izplačana je bila tudi likvidnostna pomoč gospodarstvu, prav tako pa poteka intenzivna interventna sanacija na terenu. V zvezi z nekaterimi v razpravi izraženimi pomisleki opozicijskih poslancev je dodatna pojasnila podal državni sekretar Službe Vlade za obnovo po poplavah in plazovih Boštjan Šefic. Odbor je po razpravi sprejel vse vložene amandmaje koalicijskih poslanskih skupin in nato glasoval še o vseh členih predloga zakona ter jih sprejel.