Govor

Mojca Ramšak Pešec

Spoštovana gospa podpredsednica Državnega zbora, spoštovani poslanke in poslanci!

Vlada Republike Slovenije je v zakonodajni postopek vložila Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023, s katerim se predlaga sprejem posameznih dodatnih ukrepov za odpravo oz. ublažitev posledic vremenske ujme, ki je prizadela velik del Slovenije v avgustu letošnjega leta. S predlogom zakona se istočasno izboljšuje in dopolnjuje posamezne že sprejete ukrepe v tem zakonu, ker se je v praksi pokazalo, da je potrebno posamezne ukrepe dopolniti, izboljšati ali podaljšati njihovo veljavnost. Poudariti je potrebno, da so novi ukrepi oziroma pomoči, da so potrebni novi ukrepi oziroma pomoči prizadetim v tem predlogu, prvenstveno usmerjeni v pomoč oziroma reševanje stiskam prebivalcev prizadetih območij.

V predlogu zakona se tako uvaja predplačilo za obnovo stanovanj, uvaja pavšalno nadomestilo za stroške bivanja v drugi stanovanjski enoti, podaljšuje se ukrep krizne nastanitve, določa se sofinanciranje kritja stroškov materiala in storitev izvajalcem javno socialno varstvenih programov, ki so imeli povečane stroške z zagotavljanjem storitev teh programov, nastalih zaradi odprave posledic poplav in plazov. Določa se dolžnost države, da zagotovi prevzem in končno obdelavo onesnažene zemlje in sicer najpozneje do 1. julija 2024. Ureja se povrnitev škode društvom in ustanovam, ureja se prevoz donirane krme. Spreminja se prispevek v primeru opravljanja solidarnostne sobote, ki še vedno sicer ostaja prostovoljna, se pravi, če se za njo odloči delodajalec po predhodnem posvetu s predstavniki zaposlenih pri tem delodajalcu. Ukinja se solidarnostni prispevek, določa se postopek ugotavljanja in določanja objektov, ki jih je potrebno odstraniti zaradi izkazane visoke poplavne ogroženosti, erozije plazu, kot posledica poplav in plazov in s tem povezane visoke nevarnosti porušitve oziroma hudega poškodovanja objektov, s čimer bi lahko nastale škodljive posledice za življenje in zdravje ljudi. Za lastnike teh objektov oz. nepremičnin s temi objekti se določa tudi več možnih nadomestitvenih ukrepov, ki jih bo zagotovila država. Ker so se s sprejetimi amandmaji na matičnem delovnem telesu včeraj pojavile določene neusklajenosti v predlogu zakona, zlasti v 1. členu zakona, bo Vlada pripravila in tekom obravnave vložila tudi en uskladitveni amandma.

S predlaganim zakonom se tako predlagajo posamezni ukrepi, za katere Vlada ocenjuje, da jih je potrebno sprejeti prednostno, da se prebivalcem prizadetih območij čim prej lahko zagotovi dodatne pomoči in ukrepe za odpravo oz. omilitev posledic vremenske ujme iz avgusta letošnjega leta. Te ukrepe Vlada predlaga, da se sprejmejo še pred sprejemom celovitega in trajnejšega zakona o obnovi po poplavah, ki je tudi v usklajevanju že z deležniki in ga bo Vlada predložila v zakonodajni postopek še letos.

Hvala lepa.