Govor

Vesna Humar

Najlepša hvala, lep pozdrav, spoštovana predsednica, članice in člani komisije, poslanke in poslanci, cenjeni člani sveta Vlade, predstavniki civilno družbenih organizacij, dragi rojaki po svetu! Lepo, da se spet srečamo.

Se pridružujem temu mnenju začetnemu predsednice, da je pravzaprav ta korona čas odprl res eno dodatno možnost komuniciranja tudi na daljavo, tudi čez oceane, tega se tudi na uradu kar pridno in dobro poslužujemo v zadnjih dveh letih in redno vzdržujemo stik z našimi rojakinjami in rojaki po svetu preko audio, video konferenc. Seveda vsem tudi lep pozdrav in opravičilo našega ministra, gospoda Mateja Arčona, ki danes žal ne more biti tukaj z nami. Pridružila bi se rada tudi uvodoma zahvalim članom Sveta Vlade Republike Slovenije za Slovence po svetu ne samo za današnjo prisotnost, ki nas zelo veseli, ampak tudi za njihovo siceršnje delo in trud pri ohranjanju stika in pri skrbi za naše rojake po svetu.

Kot rečeno, opomnik, ki smo ga pripravili kot gradivo za današnjo sejo je precej podroben in orisuje razmere in izzive v različnih državah, kjer živijo naše skupnosti po svetu. Tako da, bom v svojem uvodu precej kratka in bom raje pustila prostor in čas za informacije, ki prihajajo neposredno od naših skupnosti pa tudi za vprašanja morebitna, na katera bom odgovarjala sama in moji sodelavci, ki so danes z mano. To so vodja sektorja za Slovence po svetu, gospa Suzana Martinez, gospa Ana Hačevčič in gospod Uroš Stibil, vsi štirje smo tu seveda z vso pripravljenostjo, da odgovorimo na morebitna vprašanja in da dajemo dodatna pojasnila.

Na uradu smo ravno v obdobju, ko se zaključuje naš redni letni razpis tudi za delovanje Slovencev po svetu. Rok za oddajo prijav je bil 28. november. Mi se bomo potrudili, tako kot vsako leto na uradu, da bomo pač vse te prijave sprocesirali kar se le da hitro, tako da bodo odločbe do prejemnikov sredstev prišle v čim hitrejšem roku in bodo lahko čim bolj gladko načrtovali in izvajali delo v letu 2023. Prav pred dnevi oziroma mislim, da celo včeraj je uradno objavljen tudi nagradni natečaj za diplomska, magistrska in doktorska dela. Tako da, tudi to je ena pomembna dejavnost, ki se nadaljuje, mogoče bi izpostavila v teh prvih šestih mesecih nekaj obiskov, poleg obiskov v evropskih državah je minister se udeležil vseslovenskega srečanja v Mendozi v Argentini, kar je bila priložnost ne samo za neposreden stik s skupnostjo Slovencev v tej državi, ampak tudi s predstavniki skupnosti, ki so prihajali iz drugih delov Južne in deloma tudi Severne Amerike. Mislim, da je bil to en tak zelo pomemben, v bistvu začetek tega neposrednega pogovora z našimi skupnostmi. Seveda je pojem Slovenci v svetu zelo širok, zelo heterogen in tudi nenehno spreminjajoč se in na uradu menimo, da seveda morajo biti, potem take tudi naše dejavnosti in naše politike. Precej pozornosti v zadnjem obdobju namenjamo novodobnim izseljencem. V tej luči smo pripravili tudi skupaj s partnerji iz Slovenije in iz Združenega kraljestva v Londonu okroglo mizo na temo vračanja talentov in kroženja možganov, ki je bila zelo uspešna, tako da se tudi to področje zelo močno odpira. Veselimo pa se tudi sodelovanja med slovenskim zamejstvom in slovenskim izseljenstvom, predvsem na področju gospodarstva. Tu se je rodilo kar nekaj zelo, zelo zanimivih pobud, za katere pač na uradu upamo, da se bodo razvijale in rasle. Ena od stvari, ki seveda je za naše rojake zelo pomembna je srečanje, vsakoletno v domovini, dobrodošli doma. Tudi letošnje priprave na letošnje že zelo dobro napredujejo in se veselimo tudi, da se bo srečanje letos, upajmo, če bo vse po sreči, naslednje leto, ja, a ni še konec tega leta, ja, ne še, še najlepše nas čaka / smeh/. Naslednje leto, no, da se bo tudi ponovno združilo s srečanjem tukaj v Državnem zboru, tako da v bistvu številne dejavnosti tečejo in tudi kar se tiče finančnih sredstev, so ta za leto 2023 v primerjavi z letom 2022 nekoliko večja in se bomo potrudili na uradu, da tudi poskrbimo za to, da se bo ta organska rast v naslednjih letih nadaljevala.

Tako, toliko z moje strani in za konec še opravičilo za nekoliko šibek glas, ampak je tak čas, da je tega kar veliko in kot rečeno, smo s sodelavkami, sodelavkama in sodelavcem na voljo za dodatna pojasnila in odgovore.

Hvala.