Govor

Spoštovane članice, spoštovani člani komisije, spoštovana državna sekretarka, vsi cenjeni vabljeni gostje, prav lepo pozdravljeni!

Pričenjam z 2. redno sejo Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti gospod Felice Žiža.

Na seji pa so kot nadomestni člani gospa Andreja Živic, ki nadomešča gospo dr. Mirjam Bon Klanjšček, gospod mag. Franc Props, ki nadomešča gospo Saro Žibrat in pa gospod mag. Janez Žakelj, ki nadomešča poslanko Ivo Dimic.

Obveščam vas, da so na sejo povabljeni: gospod Matej Arčon, minister brez resorja za področje odnosov med Republiko Slovenijo in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med Republiko Slovenijo in Slovenci po svetu. Danes je v njegovem imenu tukaj državna sekretarka, gospa Vesna Humar, ki jo lepo pozdravljam. Vabljeni so tudi iz Ministrstva za zunanje zadeve, z nami je gospod Marko Osovnik, vabljeni so še Združenje Slovenska izseljenska matica, Svetovni slovenski kongres, Izseljensko društvo Slovenija v svetu in pa Rafaelova družba.

In prvič z nami na seji komisije so prisotni tudi člani Sveta Vlade Republike Slovenije za Slovence po svetu in tako med nami pozdravljam gospoda Jureta Leskovca, predstavnika Slovencev, živečih v Združenih državah Amerike. In pa preko video povezave so pa z nami gospa Marijana Poznič in gospod Jure Komar, ki predstavljata Slovence živeče v Argentini, gospod Emil Kos, predstavnik Slovencev, živečih v Belgiji in Luksemburgu, gospod Boris Krajnc Alves, ki v imenu člana Sveta gospoda Vidrika zastopa Slovence, živeče v Braziliji, gospod Jožef Valenčič, predstavnik Slovencev, živečih v Združenih državah Amerike, gospod Marjan Kolarič, predstavnik Slovencev, živečih v Kanadi, ter gospa Maja Đukanović, predstavnica Slovencev, živečih v Srbiji.

Svojo udeležbo pa je opravičil gospod Valter Schuber, predstavnik Slovencev, živečih v Avstraliji.

Resnično me veseli, da danes prvič na seji gostimo predstavnike Sveta Vlade Republike Slovenije za Slovence po svetu, ki se jim na tem mestu seveda iskreno zahvaljujem za udeležbo in pa današnje sodelovanje. Prepričana sem, da nam bodo lahko najbolj oni sami neposredno predstavili položaj slovenske skupnosti po svetu ter izzive, s katerimi se ta skupnost sooča.

Koronačas nam je ne nazadnje dal tudi nekaj pozitivnega, vešči smo postali sodelovanja in komuniciranja na daljavo. In tako je tudi današnja seja, bom rekla, en hibrid sodelujočih tukaj v Državnem zboru in pa vabljenih, ki se nam pridružijo iz vsega konca sveta, česar sem izredno vesela.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje komisije.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red.

Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red, kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na obravnavo 1. TOČKE DNEVNEGA REDA, TO JE INFORMACIJA O POLOŽAJU IN DELOVANJU SLOVENCEV PO SVETU.

S sklicem seje 24. novembra ste prejeli tudi gradivo, ki so ga pripravili na Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, za kar se jim seveda najlepše zahvaljujem.

Zato bi uvodoma k besedi povabila kar državno sekretarko na Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, gospo Vesno Kumar, da nam na kratko predstavi gradivo, ki smo ga prejeli oziroma položaj in delovanje Slovencev v svetu.

Izvolite, gospa Vesna.