Govor

Boštjan Poklukar

Hvala lepa, spoštovani gospod predsednik.

Spoštovane poslanke in poslanci.

Opravičujem se z zamudo, bil sem na poti v Bruselj na nasvet ministrov za notranje zadeve Evropske unije. Žal se nam je pokvarilo letalo, tako da sem ostal v Sloveniji in seveda se vam zahvaljujem, da ste me počakali, da sem lahko prišel na Komisijo za nadzor javnih financ pojasniti pravzaprav vse v zvezi z materijo današnje seje.

Jaz pravzaprav sem na Ministrstvu za notranje zadeve dobrih 14 dni, sem v fazi še vedno pregleda mnogih postopkov, ki tečejo na Ministrstvu za notranje zadeve. Je pa ta zadeva, ki jo danes tukaj obravnavamo, in ki jo je seveda predstavil poslanec Žakelj, pravzaprav že nekaj časa jo spremljam tudi v medijih in pa seveda tudi današnja komisija je tista, ki pravzaprav dokazuje, da gre za neko zadevo, ki bi lahko se ne vodila na transparenten način, da ponudniki niso imeli enakih možnosti, da pa je pravzaprav odstranitev tehničnih ovir tudi neka tematika, katero je treba še posebej imeti pod nadzorom in jo voditi transparentno. Gre se za veliko dolžino teh začasnih tehničnih ovir. Naj vas tudi obvestim, da Slovenska vojska skupaj s policijo odlično sodeluje, in da pravzaprav odstranjujejo to bodečo žico, koncertino, ki je tam postavljena. Začasne tehnične ovire oziroma panelna ograja je predmet tega javnega naročila, ki je bilo objavljeno in spremembe režima na meji po vstopu Republike Hrvaške v Schengensko območje daje naši meji status notranje meje Evropske unije, zato so te spremembe na tem področju tudi sedaj drugačne, kot so bile, ko smo bili še del Schengenskega območja oziroma, ko smo varovali zunanjo Schengensko mejo.

Jaz popolnoma razumem Komisijo za nadzor javnih financ in pa seveda kontrolo nad Ministrstvom za notranje zadeve. To je pravzaprav popolnoma legitimno. Tukaj jaz kot minister nimam popolnoma nobenih težav, tudi ne ekipa na Ministrstvu za notranje zadeve, da gre za to izredno občutljivo zadevo, ki je že nekaj časa pod drobnogledom in prav je, da je pod drobnogledom tudi na današnji seji komisije. Rok za podpis te pogodbe še ni potekel. Pogodba še ni podpisana s strani mene kot ministra, tako da, jaz tukaj zadeve še preučujejo oziroma tudi jaz še nisem z njo popolnoma seznanjen. Sem pa seveda v medijih prebiral in tudi vabilo za današnjo sejo pravzaprav nakazuje, da gre za izredno občutljivo, da gre za nek dvom v zakonitost, transparentnost, v enake možnosti tega javnega naročila. To se dejansko že nekaj časa pojavlja v medijih, jaz to spremljam. Pravzaprav na to nimam odgovore in jih tudi sam zelo težko do njih pridem. Zaupam in verjamem v strokovne službe, da je bilo to narejeno, bom rekel, tako kot na Ministrstvu za notranje zadeve znajo, zakonito in transparentno, v skladu z vsemi pravili javnega naročanja. Nenazadnje, na Ministrstvu za notranje zadeve je ogromno, ogromno teh javnih naročil, dnevno to podpisujemo, ogromne zneske državnega proračuna, ki se pravzaprav namenja za notranjo varnost, za policijo. In tu se popolnoma z vami strinjam, spoštovane poslanke in poslanci, da ta, da moramo temu javnemu naročilu dati izredno pomembnost, ker je pravzaprav tudi medijsko odmeven, in pravzaprav želimo vsi skupaj, da je čist in zakonit, tako jaz kot minister, ki sem odgovoren za resor notranjih zadev, moja ekipa in pa seveda tudi vi, spoštovane poslanke in poslanci, ki izvajate parlamentarno kontrolo oziroma kontrolo nad nadzorom javnih financ. Saj vemo, da javne finance so pravzaprav izredno pomembne, to je naš denar, to je denar, ki ga davkoplačevalci oziroma državljanke in državljani Slovenije namenjamo v proračun, in tu nimam jaz nobenih težav s tem, da se te stvari natančno pogledajo.

Na podlagi teh informacij, ki jih jaz imam tako iz medijev, nekih notranjih informacij, predvsem tudi vaših informacij. Gospod Žakelj, vi ste v svoji predstavitvi to zelo natančno orisali, v čem nekako je dvom, v čem pravzaprav je treba stvari pojasniti. In jaz tukaj zelo naglas povem, da bom že danes odredil izredno notranjo revizijo celotnega postopka tega javnega naročila oziroma tega celotnega projekta. Tako bo pač stroka, notranja revizijska, naredila domačo nalogo in mi predstavila to poročilo, ali je bilo javno naročilo pravilno vodeno, ali je bilo pravilno izvajano, ali obstaja kakšen dvom v zakonitost tega postopka, v transparentnost tega postopka. Ali je to, kar ste vi tudi omenjali, da je preko te trase, kjer je to podjetje v nekem trenutku to tudi postavljalo, ali je tukaj šlo za zlorabo notranjih informacij. In, seveda, če se nam to potrdi, bomo seveda ukrepali, jasno, za to sem tudi pristojen in to je moja politična in tudi odgovornost ministra, in tukaj jaz nimam nobenih težav. Seveda pa že zdaj povem, da vabim na Ministrstvo za notranje zadeve in tudi v policijo vse nadzorne mehanizme v tej državi. V Ministrstvu za notranje zadeve, tudi v mojem mandatu, tudi v prejšnjih mandatih, še posebej pa v mojem mandatu želim, da je transparentno. Želim, da tako komisija, protikorupcijska oziroma Državna revizijska komisija, ko gledajo vsi nadzorni mehanizmi, ki so v tej državi, da pridejo, da tudi pogledajo to javno naročilo, ne samo to javno naročilo, pravzaprav vse te postopke, ki jih vodimo, ne samo na Ministrstvu za notranje zadeve, tudi v policiji. Nenazadnje, tudi jaz sem politično odgovoren vam, spoštovane poslanke in poslanci, temu Državnemu zboru, pa seveda predsedniku Vlade za svoje delo. Tako jaz pravzaprav nobenih težav v tem primeru ne vidim. Prav je, da ste me pozvali na to komisijo. Jaz kot demokrat z velikim veseljem vedno pridem pojasniti zadeve. Verjamem, da na Ministrstvu za notranje zadeve, kjer je veliko več kot devet tisoč zaposlenih in ima nešteto postopkov, ne gre tudi kakšna stvar pravilno. In zato so ti mehanizmi nadzora, ki jih jaz spoštujem. In tu bomo, seveda, če nekaj ne bo v redu, ukrepali; če bo pa v redu, bomo pa te stvari tudi pojasnili, da je v redu in da je bil tu tudi zakonito postopek voden.

Naj še enkrat povem, danes tekom dneva bom odredil notranjo revizijo na Ministrstvu za notranje zadeve tega projekta.

Hvala lepa.