Govor

Leon Novak

Najlepša hvala tudi za povabilo. S to temo smo se ukvarjale verske skupnosti, ki delujemo tukaj v Sloveniji, to je Binkoštna cerkev, Evangeličanska cerkev augsburške veroizpovedi v Sloveniji, islamska skupnost, Judovska skupnost, Katoliška cerkev, Makedonska pravoslavna cerkev ter Srbska pravoslavna cerkev. In na to temo smo sprejeli tudi neko skupno stališče. Če mi dovolite, ga bom na kratko predstavil. To je kar nekaj točk, torej obrazložitve ne bom prebral, ker je itak izhaja iz samih teh zaključkov.

Namreč, da bi 1. točka zakonsko uvajanje možnosti samomora s pomočjo pomenilo posredno spodbudo bolnikom h končanju lastnega življenja, ker kot verske skupnosti, ki sem jih naštel, kategorično zavračamo. To je za nas etično nesprejemljiv ukrep pomoči neozdravljivo bolnim v naši družbi.

Drugič, da si moramo prizadevati, da se neozdravljivo bolni ne bi čutili v breme družbi, da se ne bi počutili nekoristni in da bi se vsi zavedali vrednosti in dostojanstva vsakega, tudi ranljivega življenja. Družbena sredstva je za to potrebno vlagati v celosten pogled na človeka in v razvoj paliativne oskrbe.

Tretjič da je potrebno storiti vse, da bi bila vrednota človeškega življenja, ki je dar Stvarnika, v naši družbi vedno bolj spoštovana in negovana. Predlog zakona o prostovoljnem končanju življenja je po našem mnenju popolno nasprotje temu prizadevanju.

In četrtič, da je potrebno predlog zakona o prostovoljnem končanju življenja nemudoma umakniti iz parlamentarnega postopka, začeti strateško premišljeno in široko razpravo o teh temah ter iskati trajne, človekoljubne in dostojne odgovore na vprašanje človekovega trpljenja. Ta izjava še ni bila javno predstavljena, zato sem malo prej tudi spraševal vse podpisnike teh cerkva, če jo lahko predstavim, nekaterih sem zdaj dobil potrditev, drugih še ne. Upam, da nisem kršil nekega našega internega protokola, ampak načeloma je to stanje vseh verskih skupnosti, ki sem jih tukaj naštel in zdi se nam prav, da se ti argumenti, ki jih kot verske skupnosti zagovarjamo tudi potem javno obravnavajo. Hvala.