Govor

Luka Omladič

Najlepša hvala, gospa predsednica.

Tudi jaz lepo pozdravljam številne goste, številni izmed njih smo se v podobnih razpravah že srečevali prej in pravzaprav moram reči, da tudi jaz pozdravljam to okoliščino, da je razprava o temi, ki jo je na zelo relevanten, strokoven in upoštevanja vreden način pripeljal v javnost Predlog Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, pravzaprav končno prihaja tudi na politični poti v Državni zbor. To se mi zdi, je pomembno in nujno. Morda bi, ne bom, ne bom na dolgo govoril, ker tukaj res imamo zelo kvalificirane govornike, morda pa bi vseeno samo opozoril na dve, če hočete, terminološki, ampak po moje vendarle pomembni okoliščini. Namreč naslov te seje se na eni strani sklicuje na nedotakljivost življenja, ki je zapisana v slovenski Ustavi, na drugi strani pa to povezuje z dvema pojmoma, svetosti življenja in evtanazijo. Pri tem mislim, da je pač pomembno, da se spomnimo na razprave ki so pravzaprav v tej hiši v veliki meri, pa tudi pač v strokovni javnosti potekale ob sprejemanju slovenske Ustave, takrat moj spoštovani prof. Tine Hribar je bil eden izmed tistih, ki je zagovarjal vpis svetosti življenja v slovensko Ustavo, pa to ni bilo potem na koncu sprejeto, je bila zapisana nedotakljivost življenja. Jaz ob vsem spoštovanju do profesorja Hribarja se strinjam s tem, da svetost življenja v ustavo ni bila zapisana. Ne zato, ker bi v najmanjši, drobceni meri dvomil v vrednost, v vrednoto življenja kot takega, ampak enostavno zato, ker svetost je pojem, ki ga lahko razumemo tako ali drugače in, bi rekel, prinaša v, če ga postavimo kot ustavno kategorijo, neko, bi rekel, neke poudarke, neko težo, neko možno razumevanje, ki lahko je razumljeno tako ali drugače. Torej, takrat je bila razprava opravljena. In mislim, da je prav tako kot je bila opravljena. Nedotakljivost življenja da, je ustavna kategorija. Svetost življenja ni ustavna kategorija kot taka.

Druga moja terminološka pripomba pa se tiče samega pojma evtanazija, ki je tudi zapisan v sklicu te seje. Ja, evtanazija je pojem s katerim se operira, ampak vendar tukaj spoštovani strokovnjaki, ki so tukaj z nami, dobro vedo, da je sam pojem evtanazije kot tak, pač, problematičen za uporabo, da je, bi rekel, preveč posplošen, da tukaj so kategorije, ki se uporabljajo veliko bolj specifične. In zato se mi zdi tudi pač pomembno, da se spomnimo, da je ta predlog, ki ga je Srebrna nit predložila, gre za Zakon o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja in tudi v samem zakonu in v njegovi obrazložitvi je točno povedano, kaj to je in kaj to pomeni in prepričan sem, da bo o tem še govora.

Torej, če zaključim, še enkrat, vesel sem, da je ta razprava, ki jo je sprožil predlog, relevanten Predlog Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja tukaj v Državnem zboru med nami. In prepričan sem, da bo današnja razprava pomembno prispevala k temu, da ti pogovori, da te razprave odmevajo. Konec koncev seveda to ni tisto, kar bi odločalo, ampak vendarle je vredno omeniti, če gledamo javnomnenjske ankete, je kar tri četrtine, recimo, vprašanih izraža v Sloveniji naklonjenost temu, da se glede pomoči pri prostovoljnem končanju življenja v naši državi nekaj premakne. Najlepša hvala.