Govor

Hvala lepa gospod predsednik, spoštovana gospa ministrica s sodelavci, drage kolegice in kolegi!

Najprej iskrena hvala vsem, ki ste podprli naš predlog za širitev dnevnega reda in s tem prepoznali, da je vsebina, ki smo jo predlagali, izjemno, izjemno pomembna za slovensko zunanjo politiko in seveda izjemno aktualna.

Točka dnevnega reda, da ponovim, se imenuje, ki smo jo predlagali in jo pravkar izvajamo, Teroristični napad Hamasa na Izrael. Kar pomeni, da z glasovanjem za točko, za to točko dnevnega reda smo pravzaprav že nekako soglasni, da gre za teroristični napad, da gre za napad Hamasa, in da gre za napad na državo Izrael. Prav je, da Državni zbor oz. njegov odbor za zunanjo politiko opravi temeljito razpravo. Nenazadnje je prav Državni zbor v skladu z Zakonom o zunanjih zadevah, 2. člen, tisti, ki usmerja slovensko zunanjo politiko. Ne bom zdaj šel v zgodovino, poznamo jo, kaj vse se je dogajalo na tem nesrečnem ozemlju, ampak v soboto so se gotovo pri vseh nas vklopile emocije, čustva, sočustvovanje z nedolžnimi žrtvami, z žrtvami terorističnega, brutalnega terorističnega napada. Drugo je seveda naše politično delovanje. Vedno sem zagovarjal, da ko gre za zunanjepolitična vprašanja, mora biti slovenska zunanja politika enotna. Nas v Novi Sloveniji skrbi, da prav na vladni strani, torej v koaliciji, imamo koalicijskega partnerja, stranko Levica, ki vedno znova pravzaprav poskrbi za to, da slovenska politika ne govori unisono z enim glasom glede najpomembnejših zunanjepolitičnih vprašanj. Gospa ministrica, jaz se strinjam z vami, da ste včeraj označili na eni od televizijskih oddaj pismo vodje Poslanske skupine Levice, da gre za, če sem prav razumel, da gre za nerazumevanje. Je pa ta odbor seveda tudi priložnost, da se zelo jasno, gospa ministrica, opredelite do pisma, ki vam ga je poslal 10. oktobra vodja Poslanske skupine Levica in predvsem do predlogov, ki jih naslavlja na vas, oz. na Vlado. Prvič, da Vlada preuči vse možnosti za vzpostavitev sistema nadzora in prepovedi izraelskega blaga, ki prihaja iz okupiranih palestinskih ozemelj.

Drugič, da vlada aktivno pristopi h kampanji za obsodbo Izraela, kot ene največjih kršiteljic mednarodnega prava in kolonialno silo znotraj Evropske unije, vključno z uvedbo sankcij proti državi Izrael.

In tretjič, da Vlada prične s postopki za priznanje Palestine kot neodvisne in samostojne države. No, to 3. točko smo pravzaprav, to lekcijo smo že z velikimi mukami obravnavali in jo tudi gladko zavrnili v času Cerarjeve vlade, pa ne bom zdaj šel, kot rečeno nazaj, ključen je naš pogled v prihodnost in ključna so naša enotna sporočila slovenske politike glede tega terorističnega napada Hamasa na Izrael.

Hvaležen sem koaliciji, pa je zanimivo, da je tu pa koalicija enotna, enotna, vse tri stranke so se podpisale, čeprav vidim pod predlog sklepov odbora, kjer je kot prvi sklep naveden pravzaprav sklep Nove Slovenije in v tem kontekstu lahko samo povem, da bova s kolegom Vrtovcem tudi te tri sklepe podprla. Nima smisla, da našega umikamo, ker je na nek način integriran v ta trojček sklepov. Bi pa res pričakoval, da tukaj zdaj ima največjo odgovornost vladna koalicija, tri vladne stranke, da se sporočila, ki jih dajemo svetovni javnosti, se nekako poenotijo, čeprav je škoda državi že narejena. Škoda državi je že narejena in nas imajo za eno neko posebno državo. Eni nas imenujejo prav Palestinsko i v in tako naprej v podtonu kot da zdaj Slovenija seveda vladajoča politika - in to drži - podpira ta brutalni teroristični napad. Tako da moj apel, naš apel, apel Nove Slovenije je, da se koalicija poenoti, da se ne nadaljuje ob tej veliki tragediji pravzaprav, da se ne nadaljuje z nadaljnjim škodovanjem naše države. Mi nismo kar neka država, mi smo članica Evropske unije, mi smo članica Zveze Nato, od 1. oktobra naprej pridružena članica Varnostnega sveta, od 1. januarja naprej polnopravna ne stalna članica Varnostnega sveta OZN. Torej so oči svetovne javnosti posebej usmerjene v slovenska divergentna, do tega trenutka še, divergentna stališča glede terorističnega napada Hamasa na Izrael in zato v tem kontekstu pričakujem vaše stališče oziroma Vaše odgovore, gospa ministrica, na pismo vodje Poslanske skupine Levice in do predlogov Vlade. Hvala lepa.