Govor

Matjaž Han

Hvala lepa. Spoštovani predsednici, obe dve, spoštovane poslanke, poslanci, vsi prisotni, en lep dober dan. Jaz bom relativno zelo kratek, zato ker želim jasna stališča povedati in ne rabim razpravljati, ker bo za to v nadaljevanju stroka razpravljala.

Prvo kar mislim in je pomembno, projekt JEK 2 je naše ministrstvo podprl v okviru NEPNA do 2030 in v sodelovanju z gospodarstvom smo tu na nek način usklajeni. Zakaj? Verjetno je ta angažiranost okoli JEK zelo pomembna, ta moment in razprava zelo, zelo pomembna. Vsako razpravo jaz podpiram, ker se zavedam, da bolj kot bomo razpravljali, bolj kot bomo jasni, lažje bomo ljudem na referendumu povedali, da to potrebujemo, ker vsi vemo, da brez referenduma ne bo šlo.

Druga stvar, ki bi rad rekel, če je bila ta razprava še leto pa pol nazaj res v oblakih, je zdaj zelo pomembna. Zakaj? Naredila se nam je ukrajinska kriza, naredila se nam je energetska kriza in smo jasno videli in gospodarstvo in prebivalstvo, kaj je, ko dražje plačujemo električno energijo in mi moramo na nek način biti kar se da samozadostni, ne bomo nikdar 100 %, ampak kar se da. In ta miks, ki ga imamo zdaj, hidro, jedrska in obnovljivi viri nam omogočajo, gospe in gospodje relativno mirnost. Evropa je v teh zadnjih časih tudi saj ste spremljali kaj jedrska energija je, kak ima status ali je zelena energija ali je ne vem, kakšna. V glavnem, dokler je Evropa imela poceni ruski plin, je lahko zamahnila z roko, zdaj pa se vidi, da temu več ne bo tako. Jaz se zavedam vseh podnebnih težav, ki jih imamo in akceptiram vsako drugo razpravo, ampak na koncu bodo odločili ljudje. Za to, še enkrat ponavljam, pa še nekaj bi rad povedal. Mi Slovenci imamo veliko srečo, da imamo jedrsko elektrarno v Krškem. Zakaj? V vsej zgodovini ni bilo enega problema, v vsej zgodovini mislim da je vodenje naše jedrske elektrarne na najvišjem možnem nivoju in vsak dan, ko spremljate, govorim zelo laično, kadar se jedrska elektrarna ustavi, vidite kakšni so, bom rekel, na nek način, vsi ukrepi, da v bistvu skoraj ne more priti do neke nesreče. In tako, da jaz bi resnično rad poudaril, da ljudje v jedrski, z vodstvom, enim, drugim naprej, delajo res strokovno in hvala bogu, hvala bogu, zdaj bom pa zelo..., kot kot politik, da se ni nikdar v jedrsko elektrarno preveč politika vmešavala in zato imamo, bom rekel, danes tako strokovno vodeno ekipo.

Zdaj podpiramo, kot sem rekel, JEK, podpiramo absolutno razpravo, gre za v bistvu strateški pomen. Želimo si, ko bomo imeli nove bloke, itn., ceno dostopno za gospodarstvo, da bomo imeli zelo nizko ogljično električno energijo. Seveda smo se pa v tej zgodovini, zdaj bom jaz rekel, pa me lahko tudi napadete, naučili, pri investiciji TEŠ, kaj ne smemo delati. Ampak jaz sem bil takrat poslanec, danes sem pa minister, in jaz tudi vem kateri strokovnjaki so takrat govorili kaj so pač govorili. Tako da, vsaka šola je za nekaj dobra, je pa res, da ena preveč stane. Tako da, mi absolutno na ministrstvu to podpiramo. Podpiramo tudi ideje, ki so jih dali gospod Knez, gospod Akrapovič, pa mislim, da še nekateri drugi, o mogočem razpršenem lastništvu, ampak to je samo ena od ide. Tako da, jaz bi tukaj, predsednika, zaključil, ker nima smisla, da nadaljujem. Se pa strinjam, da mora biti vse, bom rekel, v okvirih zakonodaje. Mislim, da je ta Vlada dokazala, ko je gospoda Levičarja dala za državnega sekretarja, da misli resno, in gospod Levičarje tudi Posavec, tako da tudi s tega vidika pozdravljam. Poleg tega pa, da je Posavec, je pa še velik strokovnjak. Mislim, da je zelo dobro, da je odločitev padla, da bo treba s posebnim zakonom to narediti. Tam bo pomembna razprava tudi o umeščanju, itn. In drugo, komunikacija, komunikacija, komunikacija, razprava, razprava, razprava zato, da bomo prišli do te, za moje pojme, izredno pomembne investicije. Hvala lepa.