Govor

Kolegi, ostali prisotni, začenjam 38. nujno sejo Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor in vas tudi sama prav lepo pozdravljam.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji člani oz. članice odbora: Nataša Sukič. Na seji pa kot nadomestni člani odbora s pooblastili sodelujejo: Jožef Horvat, ki nadomešča mag. Janeza Žaklja; Tomaž Lisec, ki nadomešča Danijela Krivca; Andrej Kosi, ki nadomešča Jožefa Jelena; Soniboj Knežak, ki nadomešča Predraga Bakovića; in pa poslanec Rado Gladek, ki nadomešča poslanca Zvonka Černača.

Prehajam na določitev dnevnega reda seje odborov.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red skupne seje, prvič: Ima jedrska energija prihodnost v Republiki Sloveniji z izgradnjo drugega bloka Jedrske elektrarne Krško? Ker do pričetka seje odborov nisva prejeli predlogov za spremembo dnevnega reda, je ta določen kot je bil posredovan s sklicem.

Prehajamo torej na obravnavo 1. TOČKE DNEVNEGA REDA.

Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke je 27. 9. 2023 na Odbor za infrastrukturo, okolje in prostor ter Odbor za gospodarstvo naslovila zahtevo za sklic nujne seje dveh odborov z navedeno točko dnevnega reda. Kot gradivo k tej točki ste prejeli zahtevo Poslanske skupine SDS za sklic nujne seje odborov s predlogi sklepov z dne 27. 9. 2023.

Na sejo so vabljeni: Poslanska skupina SDS (v imenu predlagatelja Tomaž Lisec), dr. Robert Golob (predsednik Vlade), ki je svojo udeležbo opravičil, iz Kabineta predsednika Vlade pa je prisoten državni sekretar za nacionalni jedrski program Danijel Levičar in sekretarka za nacionalni jedrski program Polona Faletič. Dalje so bili vabljeni mag. Bojan Kumer (minister za okolje, podnebje in energijo), Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, Uroš Brežan (minister za naravne vire in prostor), Ministrstvo za naravne vire in prostor, Matjaž Han (minister za gospodarstvo, turizem in šport), Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, GEN energija d. o. o., NEK d. o. o., Danijel Levičar, državni sekretar v Kabinetu predsednika Vlade, Uprava Republike Slovenije za jedrsko varnost, Društvo jedrskih strokovnjakov, Svet regije Posavje, Gospodarska zbornica Slovenije, Klub slovenskih podjetnikov, podpredsednik kluba Igor Akrapovič, Akrapovič skupina Holding d. o. o. in drugi podpredsednik kluba Jure Knez / nerazumljivo/, Gospodarska zbornica Slovenije, Posavska gospodarska zbornica. Dodatno so bili vabljeni dr. Leon Cizelj, vodja Odseka za reaktorsko tehniko na Inštitutu Jožef Štefan, ki se je opravičil, Vesna, Zelena stranka in Piratska stranka Slovenije. Prehajamo na obravnavo navedene zadeve. Besedo dajem predstavniku predlagatelja, da poda dopolnilno obrazložitev k zahtevi. Poslanska skupina SDS, Tomaž Lisec, izvolite.