Govor

Ja, hvala predsednica za besedo, spoštovana predstavnika oziroma predstavniki Vlade, vsem skupaj lep pozdrav!

Začel bom z eno točko, ki morda se dotika že letošnjega šolskega leta in tako da verjamem, da bi lahko letos in pa tudi drugo leto to zadevo rešili Vseeno je glede na to, da smo se v preteklosti vsaj pod prejšnjo vlado borili, da se povečajo posamezna vpisna mesta, presenetila izjava oziroma objava, citiram: "Zaradi znižanja financiranja je senat Univerze v Ljubljani, Fakultete za računalništvo in informatiko 10. oktobra sprejel sklep o zmanjšanju vpisa za skupno 50 mest na študijskih programih računalništva in informatike prve in druge stopnje v naslednjem študijskem letu 2024 in 2025." Jaz upam, spoštovani minister oziroma spoštovani državni sekretar z Ministrstva za visoko šolstvo, prvo vprašanje je, ali je kakšna možnost, da se da do tega ne pride? Skratka, da se na resornem ministrstvu in pa na univerzi zagotovijo sredstva, ker mislim, da v nekem dialogu bi lahko tako pomembne in tako deficitarne poklice, kot je program računalništva in informatike lahko rešili. To je prvo vprašanje.

Drugo vprašanje se dotika, bom rekel, obeh ministrstev. V javnosti je bilo pred nekaj tedni rečeno, da je Ministrstvo za finance pozvalo vsa ministrstva, da napravijo res 4 % pri vsakem ministrstvu, sicer sem jaz zadovoljen, da do tega reza ni prišlo, pa me zanima, kaj ste storili pri Ministrstvu za finance, da ste, bom rekel, ušli njihovim navodilom?

Naslednja stvar, ki me zanima, v proračunu za leto 2024 je bilo namenjeno 420 tisoč evrov na podprogramu Štipendije za pedagoške poklice. Sedaj to znižujete na 376 tisoč evrov. Vem, da ne gre za velik znesek, ampak če poslušamo, bom rekel, ne samo medije, predvsem pa poslušamo na terenu predvsem učitelje oziroma ravnatelje v osnovnem šolstvu, ki se soočajo s hudo kadrovsko problematiko, me zanima ali je tako znižanje primerno? Ker po našem mnenju bi morali povečati štipendije za pedagoške poklice, če želimo mlade še sploh privabiti na ta študij kaj šele, potem s plačno reformo jih obdržati na tem lepem poklicu.

In pa zadnje oziroma predzadnje vprašanje, pozdravljamo, da se odpira nov podprogram sredstva za pomoč ob naravnih nesrečah. 472 tisoč evrov ni velik znesek, je pa, bom rekel, vsaj lepa gesta resornega ministrstva, da se pomaga. Zdaj pa glede na to, da je predsednik Vlade Robert Golob dejal, da bo vsak evro glede teh naravnih nesreč, ki so velik del države prizadele avgusta letos, transparentno porabljen in se bo vedelo kam bo šel, me zanima, glede na to, da je dokaj specificirana številka, torej 472 tisoč cela 600 evrov me zanima kam bo ta denar šel?

In pa zadnja stvar, ki se pa tiče Ministrstva za visoko šolstvo. V sporočilu za javnost smo brali, da se na programu znanstveno raziskovalne dejavnosti, da je predvidenih 420 milijonov, tukaj vidimo, da je 401 milijon, kar pa je še vedno znižanje. In v zadnjih tednih, sicer malo, malo medijsko objavljeno, poslušamo o tem, da ima slovenska znanstveno raziskovalna in pa inovacijska sfera probleme, ker marsikdo se želi tudi prijaviti na kakšen evropski razpis, pa če zmanjka slovenskih sredstev, je potem še toliko manj verjetno, da se bodo našla kakšna evropska sredstva. Toliko za leto 2024. Hvala.