Govor

Anka Oražem

Hvala za besedo. Lepo pozdravljeni vsi skupaj. Sem Anka Oražem.

S strani Ministrstva za finance bi na kratko izpostavila nekaj osnovnih podatkov iz splošnega dela predlogov proračunov za leti 2024 in 2025. Podlaga za pripravo obeh predlogov proračunov je proračunski memorandum, pri čemer pa so bili med drugimi upoštevani jesenska napoved makroekonomskih gibanj Umar in letošnja reorganizacija vlade. Priprava obeh predlogov proračunov je potekala v negotovih makroekonomskih razmerah, ki izhajajo iz globalne situacije zaznamovane s povišano inflacijo ter obsežne naravne nesreče, povezane s poplavami. Tako so spremembe v letu 2024 v največji meri povezane z odpravo posledic in obnovo po naravnih nesrečah v letu 2023. V prihodnjih dveh letih bodo v ospredju ukrepi za pomoč in obnovo prizadetih območij, podprti tudi z evropskimi viri iz mehanizma za okrevanje in odpornost ter iz evropske kohezijske politike za programsko obdobje 2021 do 2027. Med te ukrepe sodijo obnova cestne in vodne infrastrukture, ukrepi povezani z okoljem, odpadki, plazovi, gozdovi in kmetijstvom. Pomemben del predstavljajo tudi ukrepi za povračilo škode gospodarstvu in pomoč prebivalstvu.

Prihodki državnega proračuna so za leto 2024 načrtovani v višini 14 milijard evrov in izhajajo iz ocene pobranih prihodkov v preteklem letu ter jesenske napovedi gospodarskih gibanj UMAR. Načrtovani prihodki so v primerjavi s sprejetim proračunom za leto 2024 višji za 1,5 %. Za leto 2025 so prihodki načrtovani v višini 14,6 milijard evrov in so v primerjavi s predlogom sprememb proračuna za leto 2024 višji za 4 %. Odhodki državnega proračuna so za leto 2024 določeni v višini 16,2 milijardi evrov in so v primerjavi s sprejetim proračunom za leto 2024 višji za 4,7 %.

V okviru načrtovanih odhodkov je 1,1 milijarda evrov namenjena za odpravo posledic poplav. V letu 2025 so načrtovani odhodki v primerjavi s predlogom proračuna za leto 2024 nižji za 2,5 % in tako znašajo 15,8 milijard evrov, kjer pa se poleg sredstev za naravne nesreče zvišujejo tudi sredstva za varovanje okolja ter zdravstveno varstvo. V bilanci prihodkov in odhodkov se v letu 2024 načrtuje primanjkljaj v višini 2,2 milijardi evrov oziroma 3,3 % bruto domačega proizvoda, v letu 2025 pa v višini 1,3 milijarde evrov oziroma 1,8 % bruto domačega proizvoda.

Programske vsebine in posebnosti posameznih proračunskih uporabnikov prikazujejo njihovi finančni načrti. Na seji matičnega odbora za finance pa bodo podrobneje predstavljene okoliščine in izhodišča načrtovanja proračunov za leti 2024 in 2025.

To bi bilo vse. Hvala.