Govor

Vse članice in člane odbora, vabljene ter ostale prisotne prav lepo pozdravljam!

Začenjam 18. nujno sejo Odbora za izobraževanje, znanost in mladino.

Obveščam vas, da je zadržan in se seje ne more udeležiti kolega Damijan Zrim, ki se je opravičil. Na seji kot nadomestni člani in članice odbora s pooblastili sodelujeta Tereza Novak, ki nadomešča poslanko Katarino Štravs ter Andrej Kosi, ki nadomešča poslanko Alenko Helbl.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red. Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za spremembo dnevnega reda ugotavljam, da je določen dnevni red seje kot ste ga prejeli s sklicem, in sicer prvič, predlog sprememb proračuna Republike Slovenije za leto 2024 in drugič, predlog proračuna Republike Slovenije za leto 2025. Odboru predlagam, da združimo obravnavo 1. in 2. točke dnevnega reda. Se s tem strinjate? Ugotavljam, da ja, da ni nobenih pripomb.

Prehajamo torej na obravnavo 1. IN 2. TOČKE DNEVNEGA REDA, TOREJ PREDLOGA SPREMEMB PRORAČUNA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA LETO 2024 IN PREDLOGA PRORAČUNA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA LETO 2025.

Gradivo za sejo s predlogoma proračunov je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora.

Na sejo so vabljeni Ministrstvo za finance, Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje in Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije. Obravnavo bomo opravili na podlagi 157. in 166. člena Poslovnika Državnega zbora kot zainteresirano delovno telo. V skladu s Poslovnikom Državnega zbora lahko odbor kot zainteresirano delovno telo obravnava predlog sprememb proračuna oziroma predlog proračuna z vidika svojih pristojnosti, torej le v tistem delu, ki se nanaša na njegovo delovno področje. To pomeni, da bomo obravnavali le tista dela predlogov proračunov, ki se nanašata na Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje ter Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije.

Prehajamo na predstavitev Predloga sprememb proračuna Republike Slovenije za leto 2024 in Predloga proračuna Republike Slovenije za leto 2025.

Uvodoma dajem besedo predstavnici Ministrstva za finance, gospe Anki Oražem za dopolnilno obrazložitev predlogov v celoti. Izvolite, beseda je vaša.