Govor

Spoštovani kolegice poslanke, poslanci, ostali vabljeni na današnji 23. seji Odbora za zdravstvo!

Torej danes pričenjamo 23. nujno sejo odbora.

Obveščam vas, da se seje ne more udeležiti poslanec Felice Žiža in je podal opravičilo, medtem, ko imamo kar nekaj nadomestnih članov, in sicer poslanec Franc Props nadomešča poslanko Matejo Čalušić, poslanec Anton Šturbej nadomešča poslanko Jelko Godec, Aleksander Reberšek nadomešča poslanko Ivo Dimic in Miho Kordiša nadomešča poslanec Milan Jakopovič.

Prehajamo kar na določitev dnevnega reda seje odbora.

S sklicem seje dne 4. oktobra 2023 ste prejeli predlog dnevnega reda. Dne 6. oktobra 2023 ste bili obveščeni, da se je dnevni red razširil z novo točko dnevnega reda in sicer to je s točko A.1 - Stališče Republike Slovenije do Predloga uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o varnosti igrač in razveljavitvi direktive 2009/48/ES. O tej širitvi v skladu s Poslovnikom Državnega zbora ni glasovanja, tako da je dnevni red seje določen, tako kot je bil določen s sklicem.

Zato, ker prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDSTAVITEV STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA UREDBE EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA O VARNOSTI IGRAČ IN RAZVELJAVITVI DIREKTIVE, ki sem jo tudi predhodno navedla.

Stališče je na podlagi prvega odstavka 4. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado v zadevah EU Državnemu zboru v obravnavo posredovala Vlada in je tudi objavljen na spletnih straneh Državnega zbora.

Na sejo smo tako vabili predstavnike Ministrstva za zdravje, zato kar pričenjamo z obravnavo stališča, ki jo bomo opravili na podlagi 154.k člena Poslovnika Državnega zbora. Po opravljeni razpravi bomo opravili morebitno glasovanje o amandmajih oziroma bo odbor oblikoval mnenje in ga poslal Odboru za zadeve Evropske unije kot pristojnemu odboru.

Sedaj pa predajam besedo za uvodne besede predstavnikom Ministrstva za zdravje, in sicer državni sekretarki dr. Valentini Prevolnik Rupel in ob njej bo stališče predstavil tudi mag. Alojz Grabner, direktor Urada za kemikalije.

Tako, da zdaj ali če bosta oba, tako, da izvolite besedo.