Govor

Dobro jutro!

Začenjam z 11. nujno sejo Odbora za obrambo.

Lepo pozdravljam vse prisotne: državnega sekretarja na Ministrstvu za obrambo, gospoda Damirja Črnčca, načelnika generalštaba generalpodpolkovnika Roberta Glavaša, gospo Natašo Dolenc iz Urada predsednika Republike in gospo Cvetko Rogač Cvetko iz Ministrstva za finance. Danes pa lepo pozdravljam tudi podpredsednika Miha Lamuta in mu čestitam za rojstni dan. Žal je treba začeti takole zgodaj, ampak...

Obveščam vas, da so zadržani poslanci in da se seje ne moreta udeležiti Matej Tonin in Jože Lenart. Kot nadomestna članica namesto poslanca Teodorja Uraniča pa sodeluje Tereza Novak.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem ste prejeli naslednji dnevni red, dve točki: Predlog sprememb proračuna Republike Slovenije za leto 2024 in Predlog proračuna Republike Slovenije za leto 2025. Predlogov za razširitev dnevnega reda ali spremembo nisem prejel, zato ostaja dnevni red tak kot je bil. Odboru pa predlagam, da 1. in 2. točko združimo, ker se zelo povezujeta. Ali je kdo? Nihče ni proti. Potem bomo ti dve točki združili.

Prehajamo na 1. in 2. točko dnevnega reda, proračun Republike Slovenije za leto 2024 in za leto 2025.

Predlog sprememb proračuna je Državnemu zboru v obravnavo predložila Vlada Republike Slovenije. Gradivo ste dobili. Naj samo še omenim, da je Odbor za obrambo zainteresirano delovno telo in da se lahko amandmaje vlaga k tistemu delu proračuna, ki se tiče našega področja. Delo v zvezi z obema točkama bomo nadaljevali tako, da bom najprej zaprosil predstavnike Ministrstva za finance in Ministrstva za obrambo za pojasnila, potem pa nadaljujemo z razpravo. Tako da, če želite, gospa Cvetka Rogač, pa prosim, če se še predstavite za magnetogram. Hvala.