Govor

Hvala lepa, predsednica za besedo. Se bom kar navezal na kolegico Jeraj. 1,42 % je delež odhodkov, ki jih predstavlja Ministrstvo za kulturo, to je za 0,2 % ,recimo, nižje kot leta 2022 proračun, ki ga je sprejela prejšnja Janševa vlada. Tudi mene čudi, da kulturniki nič ne protestirajo in izgleda, da bodo zadovoljni s tistimi 600 tisočimi evri, ki jih je naknadno v mesecu septembru vaše ministrstvo razpisalo za nevladne organizacije. Torej, en mesec po poplavah, da ne bo pomote. Ta razpis se je končal, če se ne motim, dva dni nazaj. Pa ne bom spraševal tega, ker mi bo najbrž ministrica v ponedeljek odgovorila na moje ustno vprašanje, kar se tiče teh več sto tisoč evrov.

Moje vprašanje pa pravzaprav gre v smer, kar se tiče filma, kot sem tudi lansko leto izpostavil, ko smo sprejemali proračuna za leto 2023 in tudi 2024. Sam sem zagovornik kakovostne video produkcije, filmske produkcije. Nenazadnje tudi berem pred par dnevi, da je MMC objavil, da bi slovenska avdiovizualna industrija lahko do leta 2030 ustvarila milijardo evrov prihodkov. To je bilo predvsem tudi razvidno iz strateškega načrta s Festivala slovenskega filma. Najprej me žalosti, da sam nisem prejel vabila. Lansko leto sem se ga z veseljem udeležil, letos izgleda, da je Svoboda osvobodila tudi vabila, da poslanci… Zdaj ne vem, ali iz koalicije ste dobili to vabilo. Meni je bilo lansko leto všeč, da smo bili vabljeni na otvoritev oziroma na zaključek, ker se mi zdi, da je prav, da se tudi tam politiki, če smem, pokažemo in debatiramo s kulturniki in slišimo njihove izzive, težave in jih tudi na licu mesta poskušamo rešiti. Tako da, predvsem, če boste še enkrat, spoštovani državni sekretar, opredelili to znižanje na postavki Medij in avdiovizualna kultura, sicer nekaj ste že dejali, da gre pravzaprav za zamrznitev tuje produkcije, če se ne motim, pa boste morda pojasnili, koliko zdaj namenjate v letu 2024 za SFC torej. Ker vemo, lansko leto ste obljubljali, tudi ministrica, koordinatorica Levice, dr. Vrečkova, se je sestajala s filmarji in seveda jim obljubljala velika sredstva, zdaj teh izgleda ne bo toliko, kot jih je bilo obljubljenih.

In morda še eno vprašanje v kontekstu tudi tega, kar je kolegica Jeraj izpostavila. Mene res čudi, da se na ljubiteljski kulturi znižujejo sredstva, saj gre sicer za majhno znižanje, za 7 %, ampak mislim, da vsak evro pride prav ljubiteljski kulturi, ki deluje na regionalnem nivoju, ki deluje, in tudi to ste v koalicijsko pogodbo sami zapisali lansko leto, da se boste predvsem ukvarjali tudi s pospeševanjem razvoja kulture v samih regijah, in bi spet pozval, da tukaj se naredi premislek, predvsem glede na oceno realizacije za 2023 gledam, skoraj 5,5 milijonov evrov torej bo porabljenega za ta namen in se mi zdi, da tudi vsa kulturna društva poročajo, nenazadnje celo dobil sem zdaj končno po enem letu pisni odgovor glede afere Fotopub, da je Ministrstvo za kulturo nekako ta poročila prejela, kar me kljub tisti aferi iz avgusta lansko leto veseli, da nekako se ministrstvo zaveda, da mora delovati transparentno in to seveda tudi pozdravljam. Hvala lepa.