Govor

Ja, hvala lepa za besedo. Lepo pozdravljeni vsi.

Zdaj, mi se spomnimo, ko smo mi sprejemali proračune, koliko je bilo enega razburjenja, itn., čeprav smo v bistvu sredstva za kulturo ves čas zviševali v času naših vlad, zdaj pač smo priča temu, da bo proračun Ministrstva za kulturo v naslednjem letu 2024 se znižuje za 13,7 milijonov, kar se mi zdi kar visoka sredstva, pa nobenega cirkusa, nobenih kolesarjev, ampak dobro, to je za kakšno drugo debato. Verjetno nas pa vseeno tukaj nekaj stvari zanima, in sicer, predvsem na področju ljubiteljske kulture se sredstva znižujejo za 364 tisoč 400 evrov v letu 2024. Zdaj mi vemo, da pač je to morda najbolj množično področje udejstvovanja naših državljank in državljanov. Vemo, preko 100 tisoč ljudi v 5 tisočih društvih in že tako je, bom rekla, za ljubiteljski sektor bilo vedno premalo sredstev glede na množičnost. In imam občutek, da se pač ponovno nekako izčrpava ta ljubiteljski sektor, ker kolikor vem, imajo že letos kar precej težav. Po mojih podatkih je bil ta razpis, ki se ravno končuje, za opremo, ki je bil običajno namenjen pač ljubiteljski kulturi oziroma ga je razpisoval Javni sklad za kulturne dejavnosti, se je tokrat moral razdeliti na dva dela, 200 tisoč evrov torej ljubiteljske, nevladne organizacije oziroma društva in 200 tisoč za poklicne oziroma bolj profesionalne, bomo rekli, s tem da vemo, da je bil pač ta razpisni denar 200 tisoč evrov v eni uri in pol razdeljen za, bom rekla, društva, kot je recimo tudi društvo, ki ga sama vodim na Igu. Medtem ko se je tri tedne prosilo in komaj nabralo pobud iz raznih, bom rekla, bolj profesionalnih društev, asociacij in podobnih, ki ste jim namenili tudi 200 tisoč evrov. Prvič se mi to ne zdi v redu, da se je na pol razdelil denar, s tem da, kot sem rekla, v eni uri in pol so bile pobude s strani občinskih društev za ker bi bistveno višji znesek 700 tisoč evrov, medtem ko je bilo nekatere treba prositi, če rabijo ta denar sploh. Tako, da se mi zdi, da se mogoče tukaj ne dela ravno najbolje in me to predvsem zanima, na podlagi česa je prišlo do tega znižanja na, bom rekla, tem bolj nevralgičnem področju.

Potem zmanjšujete tudi za skoraj 6 milijonov sredstva na umetnostnih programih. Zdaj ne vem ali so to v profesionalnih gledališčih in tako naprej, ali gre to za te razpise večletne in tako? To mi boste prosim povedali. Tudi tukaj se mi zdi, da je znižanje enormno in me zanima, zakaj je temu tako?

Pri Podpora verskim skupnostim zdaj znižuje se za 839 tisoč evrov. Ne ne vem ali je to zaradi te spremembe Zakona o verskih skupnostih. Bi prosila tudi to pojasnilo. Verjetno, da je pač zaradi tega.

Kar nekaj zmanjševanja je tudi na dediščini. Tudi tukaj bi prosila mogoče malo bolj obrazloženo, ker v tem vašem uvodnem ste tako bolj na hitro to povedali, da niso bili vsi podatki. Hvala lepa.