Govor

Hvala lepa, predsednik, za besedo. Hvala lepa tudi za predstavitev. Jaz imam dve vprašanji. Ali je že znana izguba kupne moči za leto 2023, ker tukaj vidimo tale graf, ki je dokaj zaskrbljujoč. Torej, zaradi predvsem visoke inflacije tudi na nivoju Evropske unije. Dobro, če Slovenijo zdaj pogledamo, smo rekorderji, na žalost, v primerjavi z drugimi 26 članicami. In, kaj to tudi pomeni, sicer vem, da to ni vaša naloga, ampak morda iz preteklosti, kaj to pomeni za samo pridobivanje prihodkov s strani predvsem neto plačnic? Mi smo, Slovenija je še zaenkrat neto prejemnica, želimo si nekako biti neto plačnica, čeprav to v javnosti sproža en tak dvom, ampak, če si neto plačnik pomeni, da si razvit, da si nad povprečjem Evropske unije. In mislim, da si vsi želimo postati to.

In drugo vprašanje, tukaj vidim zdaj izplačila za Slovenijo, v letu 2022 ni Republika Slovenija, vsaj iz tega grafa, to je tabela 11.1, ni prejela nobenega evra. Zdaj v letu 2023 me zanima, če imate slučajno vi ta podatek, kakšna je zdaj aktualna slika ali pa morda kdo iz kolegov iz koalicije mi bo znal odgovoriti s tem ali pa iz Ministrstva za finance. Vemo, da smo zdaj predvsem podali zahtevek za nova sredstva zaradi avgustovskih poplav. In se mi zdi to zelo pomembno, kako pač tudi Slovenija napreduje pri tem črpanju.

Pa za zaključek morda še naj izpostavim pohvalo, da smo na primer iz skladov ESI kar uspešni, kar se tiče črpanja, govorim za Republiko Slovenijo, da smo počrpali 86 % potrebnih sredstev. Kar pa seveda skrbi, je pa ta, kot ste sami omenili, s povišano odstotno točko ocenjena stopnja napake, predvsem na področju javnega naročanja in državne pomoči. Zdaj, kaj sodišče oziroma kaj vi predlagate, ali je to problem potem v nacionalni zakonodaji oziroma evropski zakonodaji, ali bo potrebno narediti tudi kakšno spremembo na področju EU uredb ali direktiv? Če lahko, morda, če imate kakšen odgovor na to. Hvala lepa.