Govor

Hvala, kolega Vrtovec.

Torej, spoštovane kolegice, spoštovani kolegi, začenjam 54. redno sejo Odbora za zadeve Evropske unije.

Na začetku naj vas obveščam, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji člani odbora: službeno odsoten je kolega Zoran Mojškerc na današnji seji. Na seji kot nadomestni člani pa namesto kolega mag. Janeza Žaklja, ga nadomešča kolega Aleksander Reberšek, ki ga prav tako lepo pozdravljam na današnji seji.

Prehajamo torej na določitev dnevnega reda seje tega odbora.

S sklicem skupne seje ste prejeli dnevni red z eno točko dnevnega reda. Ker v poslovniškem roku s predsednikom Vrtovcem nisva sprejela predlogov za njegovo spremembo, je določen torej takšen dnevni red skupne seje kot ste ga prejeli s sklicem.

Obveščam vas, da so bili na današnjo sejo vabljeni gospod mag. Jorg Kristijan Petrovič, član Evropskega računskega sodišča, ki ga lepo pozdravljam na današnji seji, gospa Jana Ahčin, predsednica Računskega sodišča Republike Slovenije, ki prav tako lepo pozdravljam na današnji seji, Urad predsednice Republike Slovenije, Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije, Ministrstvo za finance, Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj, Računsko sodišče Republike Slovenije ter seveda vse vas vabljene poslanke in poslance iz Republike Slovenije v Evropskem parlamentu.

Torej, sedaj prehajamo na 1. IN EDINO TOČKO DNEVNEGA REDA - SEZNANITEV Z LETNIMA POROČILOMA EVROPSKEGA RAČUNSKEGA SODIŠČA ZA PRORAČUNSKO LETO 2022.

Za sejo ste prejeli naslednja gradiva Evropskega računskega sodišča: Letno poročilo o izvrševanju proračuna Evropske unije za proračunsko leto 2022, odgovor institucij na Letno poročilo o izvrševanju proračuna Evropske unije za proračunsko leto 2022, potem Letno poročilo o dejavnosti financirani iz 9., 10. in 11. evropskega razvojnega sklada za proračunsko leto 2022 in odgovore Evropske komisije na Letno poročilo o dejavnosti financirani iz 9., 10. in 11. točke evropskega razvojnega sklada za proračunsko leto 2022. Gradiva so kot običajno prevedena torej v slovenski jezik, ki skupaj obsegajo 512 strani.

Naj uvodoma letos povem, da v skladu s členom 7. protokola številka 1 o vlogi nacionalnih parlamentov v Evropski uniji, priloženi pogodbi o delovanju Evropske unije, Evropsko računsko sodišče pošilja svoja letna poročila v vednost nacionalnim parlamentom držav članic sočasno kot Evropskemu parlamentu in Svetu Evropske unije. Tudi na ta način naj bi bili nacionalni parlamenti bolj udeleženi pri dejavnostih in nadzoru institucij Evropske unije.

Sedaj pa za uvodno predstavitev obsežnih torej letnih poročil dajem besedo mag. Jorgu Kristijanu Petroviču, članu Evropskega računskega sodišča. Gospod Petrovič, izvolite, beseda je vaša.