Govor

Nikolina Prah

Hvala lepa za besedo. Torej Vlada Republike Slovenije je na seji 12. oktobra 2023, sprejela stališča do dveh zakonodajnih predlogov EU, ki se nanašata na plačilne storitve, in ki ju je Evropska komisija predstavila konec junija letošnjega leta. Gre za predlog direktive o plačilnih storitvah in storitvah elektronskega denarja in Uredbi o plačilnih storitvah. Glavni namen obeh zakonodajnih predlogov je torej prispevati k nadaljnjemu razvoju trga plačil v Evropski uniji, ki bo potrošnikom in podjetjem omogočil, da v celoti izkoristijo prednosti notranjega trga. Evropska komisija je namreč v okviru revizije trenutno veljavne direktive o plačilnih storitvah ugotovila, da zaradi opcij in diskrecij, ki jih ta direktiva vsebuje, obstajajo precejšnje razlike pri izvajanju določb navedene direktive po državah članicah. Posledično v nekaterih državah članicah veljajo strožja pravila kot v drugih, kar izkrivlja konkurenco. Zato je Evropska komisija predlagala, da se pravila glede opravljanja plačilnih storitev uredijo z uredbo, ki bo veljala neposredno. Pravila glede pridobitve dovoljenj in opravljanja postopkov nadzora nad plačilnimi institucijami, pa se bodo urejala z direktivo, ki jo bo potrebno prenesti v nacionalno zakonodajo.

Namen predlagane direktive je tako še dodatno izboljšati obstoječo direktivo o plačilnih storitvah v delu, ki torej ureja izdajo dovoljenj in nadzor nad plačilnimi institucijami. Poleg tega direktiva vključuje tudi vsebino, ki je sedaj urejena v Direktivi o elektronskem denarju. Družbe za izdajo elektronskega denarja, pa bodo predstavljale posebno podskupino plačilnih institucij. S predlagano združitvijo obeh direktiv se tako zagotavlja večja preglednost ureditve na tem področju. Revizija izvajanja obstoječe direktive o plačilnih storitvah ni pokazala potrebe po bistvenih in temeljitejših spremembah pogojev za pridobitev in ohranitev dovoljenj za plačilne institucije oziroma družb za izdajo elektronskega denarja kot veljajo sedaj. Glede na to predlog direktive določa pravila za varno in skrbno poslovanje, ki so sorazmerne z operativnimi in finančnimi tveganji, s katerimi se soočajo plačilne institucije, vključno z institucijami, ki izdajajo elektronski denar.

Kot že omenjeno, predlog uredbe določa pravila glede izvajanja plačilnih storitev. V zvezi s tem, določa enotne zahteve glede preglednosti pogojev in informacij v zvezi s plačilnimi storitvami in storitvami elektronskega denarja. Prav tako določa pravice in obveznosti uporabnikov in ponudnikov plačilnih storitev in storitev elektronskega denarja.

V nadaljevanju naj omenim samo nekaj sprememb, ki so mogoče bistvene ali pa bolj izstopajo in ki jih prinaša predlagana uredba. Za izboljšanje dostopa do gotovine predlog uredbe trgovcem omogoča, da v fizičnih trgovinah ponujajo storitve izdajanja gotovine tudi, če stranka ne opravi nakupa. Trgovcem ne bo potrebno pridobiti dovoljenja kot ponudnik plačilnih storitev, če bo ta znesek dviga gotovine do 50 evrov, bodo pa morali trgovci stranki razkriti morebitna nadomestila, če jih bodo zaračunali za opravljanje te storitve. Pomembno je pa poudariti, da bo ta storitev za trgovca tudi prostovoljna.

Varnost kreditnih plačil je bistvenega pomena za povečanje zaupanja uporabnikov plačilnih storitev in za njihovo uporabo. V skladu s predlogom uredbe bo ponudnik plačilnih storitev moral preveriti, ali se edinstvena identifikacijska oznaka prejemnika plačila, torej tako imenovana IBAN številka, ujema z imenom prejemnika plačila, ki ga je navedel plačnik, ter plačnika obvestiti o vsakem ugotovljenem neskladju.

Dodane so še določbe za izboljšanje dostopnosti uporabe močne avtentikacije strank. Torej, vse stranke, tudi tiste z nizkim digitalnim znanjem in tiste, ki nimajo pametnega telefona, bodo morale imeti na voljo vsaj eno sredstvo, ki jim bo omogočala močno avtentikacijo pri izvajanju plačilnih storitev, kot na primer spletni nakup.

Vlada Republike Slovenije torej podpira zakonodajna predloga, saj bosta odpravila pomanjkljivosti sedanje ureditve in prinesla pozitivne učinke tako za potrošnike in podjetja, kot tudi za ponudnike plačilnih storitev. Predlagam odboru da predlog stališč podpre. Hvala.