Govor

Gospod________

Hvala za besedo in hvala kolegu poslancu za zelo relevantna vprašanja. Ja, najprej je treba vedeti, da so pogajanja še v zelo začetni fazi. Se pravi, do zdaj je bil samo en sestanek, kjer smo v bistvu samo glavne elemente in opredelitve pojmov obdelali, ampak se tudi ostalim državam članicam pojavlja veliko vprašanj, tako da pričakujemo kar časovno dolga pogajanja, relevantno. Zdaj bom probal iti po točkah. Ta uredba v bistvu ne harmonizira postopkov nacionalnih, ampak v bistvu vnaprej določa, da bo vsak vedel vnaprej, ko se bo podal pač v nek posel ali karkoli na nakup nepremičnine ali pa selitev ali pa v drugo državo članico, katero pravo se bo uporabljalo in katero sodišče bo pristojno. Vedno, ko se ti preseliš oziroma greš v nek posel v tujino, moraš biti pripravljen na neke prilagoditve, se pravi, da tam veljajo pravila tiste države članice in največ težav do zdaj je bilo ravno v tem, da se pri takih poslih ni vedelo točno, katero pravo bo v primeru težav, če človek izgubi recimo poslovno sposobnost, pristojnost za reševanje teh zadev. Se pravi, tukaj bo zdaj v bistvu neka pravna varnost, če pride do te situacije in vsaka oseba bo lahko v bistvu računala po tej uredbi katero pravo se bo uporabljalo, katero sodišče bo pristojno, se pravi, v tem elementu je ta varnost zagotovljena. Potem pa veljajo seveda notranja pravila.

Omenili ste birokratizacijo. Ja, birokratizacija je problem, ampak v bistvu njej se poskušamo izogniti, prvič, z imenovanjem osrednjih organov, to je zelo pogosto s področja družinskega prava, ker gre za zelo občutljiva vprašanja po navadi in je potem v bistvu ta osrednji organ neka vstopna točka, ki potem pomaga v komunikaciji z organi. Druga zelo pomembna stvar pa je digitalizacija, se pravi, digitalizacija bo obvezna med osrednjimi organi in pa med organi, bo pa opcijska med organi, osrednjimi organi ter stranko, se pravi, če bo stranka hotela, da se vse pisno dogovarjamo, osebno, karkoli, bo to vedno imela na voljo, kar se mi zdi, da je v tem primeru zelo pomembno.

Tretja stvar, ki sem si jo zapisal, glede varstva osebnih podatkov, pa lahko v tej fazi samo rečem, da bdi nad tem GDPR, bomo pa pozorni v bistvu med samimi pogajanji, ko pridemo do teh konkretnejših vprašanj, vemo, da so v bistvu zdravstveni podatki zelo občutljive narave in hvala za to opozorilo. Zdaj mislim, da sem več ali manj vse, če je še kaj, pa.. /oglašanje iz klopi/.. absolutno Ustava seveda, to vedno, ko pride do konflikta, tudi komisija to razume in potem v bistvu obdržimo mi seveda ustavne pravice. Hvala lepa.