Govor

Dobro jutro, lep pozdrav vsem članicam in članom odbora, vabljenim ter ostalim prisotnim. Pričenjam 20. sejo Odbora za pravosodje.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednje članice in člani odbora: poslanec Milan Jakopovič, ki ga nadomešča dr. Matej Tašner Vatovec, potem poslanko Andrejo Živic nadomešča poslanec Tomaž Lah, poslanko mag. Kert pa nadomešča poslanka Andreja Rajbenšu. Še eno pooblastilo: poslanca Andreja Hoivika nadomešča poslanec Franc Rosec. / referentka jo opozori na opravičilo/ Ššššš! Opravičil pa se je poslanec Zoran Mojškerc. Tole je sedaj to.

Ker k dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za razširitev oz. za umik katere od predlaganih točk, je določen dnevni red seje kot je bil predlagan na sklic.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA OBRAVNAVO PREDLOGA STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA UREDBE EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA O PRISTOJNOSTI PRAVU, KI SE UPORABLJA, PRIZNAVANJU IN IZVRŠEVANJU UKREPOV TER SODELOVANJE V ZADEVAH V ZVEZI Z VARSTVOM ODRASLIH OSEB IN NA 2. TOČKO DNEVNEGA REDA, TOREJ NA OBRAVNAVO PREDLOGA STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA SKLEPA SVETA O POOBLASTITVI DRŽAV ČLANIC, DA V INTERESU EVROPSKE UNIJE POSTANEJO ALI OSTANEJO POGODBENICE KONVENCIJE Z DNE 13. JANUARJA 2000 O MEDNARODNEM VARSTVU ODRASLIH OSEB.

Glede na to, da sta točki vsebinsko med seboj povezani, jaz predlagam, da opravimo skupno obravnavo pa potem ločeno glasujemo. Se strinjamo? Se.

Kot gradivo nam je predložen predlog stališč. Na podlagi prvega odstavka 4. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado v zadevah Evropske unije je Državnemu zboru v obravnavo posredovala predlog Vlada in sta objavljena predloga, torej oba objavljena na spletnih straneh Državnega zbora.

Na sejo smo vabili Ministrstvo za pravosodje.

Pričenjam obravnavo predlogov stališč, ki jo bomo opravili na podlagi 154. člena Poslovnika Državnega zbora. Po opravljeni razpravi o predlogih stališč ter po razpravi in glasovanju o morebitnih amandmajih bo odbor oblikoval mnenje in jo poslal Odboru za zadeve Evropske unije kot pristojnemu odboru.

Uvodno besedo dajem državnemu sekretarju na Ministrstvu za pravosodje dr. Igorju Šoltesu za dopolnilno obrazložitev predloga stališč. Izvolite.