Govor

Spoštovane poslanke, poslanci ter vsi vabljeni na današnjo 3. sejo Pododbora za spremljanje rakavih obolenj v Republiki Sloveniji. Lepo pozdravljeni.

S sklicem seje dne 17. oktobra 2023, ste prejeli predlog dnevnega reda seje pododbora in sicer:

1. točko Evropa Dona in Rožnati oktober.

2. točko Razno.

Tako, da prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA EVROPA DONNA IN ROŽNATI OKTOBER.

Gradivo ste 17. oktobra letos, je bilo objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora.

S sklicem k 1. točki so bili vabljeni članice in člani pododbora, predstavnica Slovenskega združenja za boj proti raku dojk Europa Donna, Ministrstvo za zdravje, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, Onkološki inštitut Ljubljana, Državni presejalni program za raka dojk Dora, Onkološki inštitut Ljubljana, Register raka Republike Slovenije, Vesna Zadnik in Društvo onkoloških bolnikov Slovenije.

Lahko dajem besedo, seveda, uvodno predstavitev. Samo za začetek mislim, da je prav in da smo veseli, da smo danes v Državnem zboru gostili obisk Europe Donne, slovenskega združenja za boj proti raku dojk. V bistvu, to je samostojna, neodvisna neprofitna organizacija civilne družbe, združuje skoraj 3 tisoč 500 članic in članov in povezuje zdrave ženske, bolnike z rakom dojk ali rakom rodil, posameznike in strokovne institucije v Sloveniji, ki delujejo na področju raka dojk in raka rodil.

Jaz bom naredila kratek uvod, ker verjamem, da namen in cilj združenja Europa Donna Slovenija nam boste podali kot predsednica združenja, dr. Tanja Španič in potem boste besedo dobili tudi ostali. Kako je s tem kazalnikom? Kako je z registrom raka? Nekaj smo brali v preteklih dneh, pa mislim, da bodo vaše informacije dobrodošle. Predvsem pa, kaj je tisto, kjer lahko kot politika pomagamo, da se stanje izboljša? Na katerih področjih, da nas na to opozorite?

Kar izvolite. Dr. Tanja Španič, imate besedo.