Govor

Ja, najlepša vam hvala, spoštovana predstavnica Evropske komisije, dr. Jerneja Jug Jerše. Hvala tudi za najino dobro sodelovanje ves ta čas, tudi tega, lahko bi rekel mandata. Tako, da se vam zahvaljujem. Vaše besede, mislim, da bodo oznanjale pri vseh nas kolegicah in kolegih, da bo to dobro sodelovanje torej šlo tudi v prihodnost, ker mislim, da je potrebno. Hvala vam tudi, da nas obveščate o vseh, lahko bi rekel, novitetah na komisiji, novih ciljih komisije, za to sem vam zelo hvaležen, no, in se vam še enkrat iskreno zahvaljujem.

Tako, vidim, da…, če ni več vprašanj pri tej točki, potem bom jo zaključil.

Torej, končujem razpravo in ugotavljam, da se je Odbor za zadeve Evropske unije seznanil z delovnim programom Evropske komisije za leto 2024.

S tem končujem 1. točko dnevnega reda.

Prehajamo na 2. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA DIREKTIVE EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA O SPREMEMBI DIREKTIVE 2009/21 O SKLADNOSTI Z ZAHTEVAMI DRŽAVE ZASTAVE.

Gradivo od 9…, od 2. do 9. točke dnevnega reda smo prejeli od Vlade 12. oktobra 2023, od 10. do 12. točke pa 19. oktobra 2023, na podlagi prvega odstavka 4. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado v zadevah Evropske unije. Skrajni rok za obravnavo gradiva od 2. do 9. točke v Državnem zboru je danes, od 10. do 12. točke pa 3. novembra 2023. Gradivo k 2. in 3. točki je bilo v skladu z določili Poslovnika Državnega zbora dodeljeno v obravnavo Odboru za zadeve Evropske unije, torej kot pristojnemu odboru in Odboru za infrastrukturo, okolje in prostor kot matičnemu delovnemu telesu. Slednji je omenjeni gradivi obravnaval na 10. seji 24. oktobra 2023 in sprejel mnenje, ki smo jih prav tako tudi prejeli. Ker je gradivo k obema točkama vsebinsko povezano, bi pri tej točki opravili predstavitev in razpravo o obeh predlogih stališč, pa torej kasneje ločeno glasovali.

Sedaj bom prosil nekdanjega poslanskega kolega, sedaj državnega sekretarja, mag. Andreja Rajha, torej z Ministrstva za infrastrukturo, da nam predstavi predlog direktive in zlasti predlog stališča Republike Slovenije.

Izvolite.